Sărbătoare importantă în comunitatea bulgarilor din Târgoviște. Paștele Cailor, eveniment unic în țară

Publicitate

Paștele Cailor, o nouă ediție la Târgoviște! Sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 10.30, comunitatea bulgarilor din Târgoviște va sărbători o nouă ediție a evenimentului Paștele Cailor sau Tudorița, obicei unic în țară.

Organizatorul – Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște – explică originile sărbătorii: „Încă de la stabilirea bulgarior la Târgoviște principala ocupație a acestora a fost reprezenată de lucrările în agricultură, ei fiind foarte buni legumicultori. Din dorința de a avea roade bogate, s-au gândit ca primăvara, înainte de începutul muncilor agricole, este binevenit să binecuvânteze semințele, uneltele și, în mod deosebit, animalul care le era de mare ajutor, respectiv calul. Așa a apărut obiceiul Paștele Cailor”.

Sărbătoarea se desfășoară în prima sâmbătă din Postul Paștelui, de Ziua Sfântului Teodor Tiron, despre care se crede că s-a transformat în cal, iar pornind de aici „Paștele Cailor” a primit și denumirea de „Tudorița”.

Printre invitații evenimentului se vor număra președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, primarul Târgoviștei, Cristian Daniel Stan, dar și vicepreședinta Bulgariei,  Iliana Iotova.

Programul activităților ediției din acest an este următorul:

10:30 Primirea invitaților

11:30 Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon din cartierul Matei Voievod

11:45 Slujbă religioasă urmată de sfințirea cailor și a gradinarilor

12:30 Parada cailor și întreceri hipice

13:30 Spectacol folcloric susținut de ansamblurile artistice ale comunităților bulgărești din România.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!