Omagiu primului mare gravor român, născut pe meleaguri dâmbovițene!
Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, organizează în perioada 8 – 15 aprilie 2022, Săptămâna Porților Deschise la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” – perioadă în care intrarea va fi liberă.
Marele gravor român, născut la 8 aprilie 1866, a locuit și a creat în această casă atelier din Vulcana-Pandele, unde se află unica presă din lemn din țară, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal.
Ținând cont că anul acesta comemorăm 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui artist, la Casa Atelier „Gabriel Popescu” va fi vernisată, în data de 8 aprilie 2022, ora 12:00, o expoziție dedicată articolelor din presa vremii referitoare la moartea artistului.
Dintre extrasele articolelor scrise de-a lungul timpului, cu speranța că vor trezi interesul pentru a-l descoperi sau redescoperi pe artistul Gabriel Popescu (1866-1937) și casa sa din Vulcana-Pandele, amintim: * „Probabil că grafica este sora mai săracă a picturii, un fel de cenușăreasă. Dar se întîmplă uneori să vină cîte un prinț care să o ducă în palatele de fascinație și strălucire.” (Dan Baciu, în „Dialog” – Revistă de Știință și Cultură a Studenților de la IMF Cluj, sept. 1969) * „Gabriel Popescu a fost sortit să umble cu firul delicat de oțel pe duritatea plăcii de aramă și să nu greșească o singură trăsătură. Tăcut, modest și blând, a trecut prin viață cu chipul lui răzeș, în care ochii aveau sclipiri repezi și adânci, umbrit de o pălărie cu margini largi și ca singură podoabă o lavalieră neagră.” (Tache Soroceanu, în Adevărul Literar și Artistic, ediție de Paști, 1937). * „Prestigiul gravurii românești, modurile poetice supreme ale acestei arte s-au consolidat mai întâi în opera lui Gabriel Popescu, pentru a da apoi noi rezultate în generația ce-i urmează (…) Fără îndoială, eforturile noastre spre cultură grafică proprie urmează drumul tăiat și lărgit de Gabriel Popescu, demostrându-ne din nou cum perfecțiunea tehnică a mijloacelor de expresie rămâne totdeauna o condiție a formulării și adâncirii poetice.” Raoul Șerban, în “România Literă”, 15 II 1969).