Șanțul Cetății din Târgoviște va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare! A fost semnat contractul de proiectare

Publicitate

Șanțul Cetății din Târgoviște, un important monument istoric al municipiului, va intra într-un proces amplu de reabilitare și modernizare. Vestea a fost adusă de administrația municipală, prin vocea primarului Cristian Stan. Edilul a transmis că în această săptămână a fost semnat contractul “pentru una dintre cele mai importante investiții din istoria orașului Târgoviște, respectiv Valorificarea și Amenajarea Peisagistică a Șanțului și a Valului Cetății”.

Intervențiile vizează o suprafață de aproximativ 61.000 metri pătrați și presupun, în linii mari, amenajarea și valorificarea peisagistică integrală a obiectivului de investiții , realizarea de rețele de utilități, camere de supraveghere video, vitrine de expunere, sisteme de prezentare audio – video, ecologizarea tuturor sectoarelor, demolarea tuturor construcțiilor parazitare și altele.

Obiectivul specific al proiectului, în valoare de aproximativ de 18.000.000 de euro și finanțat din fonduri europene, constă în promovarea dezvoltării integrate a patrimoniului cultural prin punerea în valoare a potențialului turistic al obiectivului de patrimoniu – Șanțul și Valul Cetății Târgoviștei, precum și creșterea numărului de turiști și plasarea hotărâtă a municipiului Târgoviște pe harta turismului național și internațional.

Șanțul Cetății este singura construcție militară de tip bizantino-sârbesc din sud-estul Europei care a rămas în picioare. Acest monument face parte din tezaurul istoric al municipiului.

Șanțul de apărare al Cetății se afla la marginea orașului, fiind de fapt cursul râului Milioara. Fortificația orașului medieval a cunoscut cea mai mare dezvoltare în timpul domniei lui Matei Basarab, care dublează practic grosimea zidurilor și reface șanțul de apărare.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!