Sancțiuni la un centru de vaccinare, unde peste 560 de persoane au fost vaccinate peste rând. Medicul coordonator, amendat cu 5000 de lei

Publicitate

Autoritățile au anunțat că 563 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 la centrul de vaccinare de la Spitalul din Rădăuți, deși erau eligibile pentru etapa a III-a.

În urma unui control efectuat la cererea Ministerului Sănătății, medicul coordonator a fost amendat cu 5 000 de lei. La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația RO Vaccinare pe baza CNP-ului și nici în listele de pacienți programați pentru ziua în curs.

Medicul coordonator al centrului de vaccinări din Rădăuți, Andrei Manta, a vorbit despre situația în care a fost pus, după ce a fost amendat că a imunizat peste 560 de persoane.

“Este o eroare, nu este adevărat. Au fost descoperite 563 de persoane neprogramate. Aici există câteva nuanțe de precizat. Un pacient care vine să se vaccineze are un anumit program. Şi mă întreabă şi le spun sincer: “Da, ai programare, este în regulă, revii mâine sau când se poate”. Acest pacient care vine a doua sau a treia zi cu acea hârtie pe platformă apare ca neprogramat pentru că, în ziua respectivă, când au venit să verifice acele liste, au găsit pacienţi mult peste numărul de programări în ziua respectivă pentru că au fost dintre ei programaţi în altă zi și nu au putut ajunge. Asta s-a întâmplat de-a lungul timpului.

Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla…. La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit.  Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu. Eu nu puteam desface doza de vaccin doar pentru doi pacienţi.

Era imediat după ce am primit amenda şi am gândit următorul lucru: “Am trei variante…. Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”, a spus medicul Andrei Manta de la Antena 3, citat de DC NEWS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!