Salariul minim brut crește de la 1 octombrie. La cât va ajunge acesta

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 28.09.2023, mărirea cu 10% a salariului minim brut din România. Astfel, în conformitate cu HG 900/28.09.2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 877/28.09.2023, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe țară se majorează de la 3000 la 3300 de lei, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri.
Măsura nu se aplică în sectorul agricol și în industria alimentară.

Atragem atenția că angajatorii au obligația de a transmite în Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) modificarea salariului, în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.

ITM Dâmbovița atrage atenția că angajatorii trebuie să întocmească documente privind majorarea salariului minim brut pe țară. În acest sens, vă facem cunoscute prevederile articolului 17, din legea nr 53/2003, potrivit căruia orice modificare a salariului „în timpul executării contractului individual de muncă, impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoștințării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă, din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil”.

Întrucât modificarea salariului, survenită din lege este exceptată de la obligativitatea întocmirii unui act adițional, recomandăm emiterea unei decizii colective, ce va cuprinde persoanele care beneficiază de modificarea salariului.

La nivelul județului Dâmbovița există un număr de 26.487 contracte active, înregistrate cu salariu minim brut.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!