Salariile profesorilor cresc cu doar 60 de lei. Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ critică decizia și anunță proteste

Publicitate

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ critică decizia de a crește salariile profesorilor cu doar 60 de lei, așa cum prevede Ordonanța de Urgență, care menționează o creștere de 8%, care de fapt înseamnă 4%, spune acesta.

S-a băgat acea şopârlă în Ordonanţa privind măsurile fiscal-bugetare că se dă o pătrime din diferenţa dintre salariile din 2022 şi 2021, nu din diferenţa dintre salariile din 2022 şi 2018, pentru că aşa era corect. Trebuia acordată corect o pătrime, care însemna o mărire de 8%. Iar de fapt ceea ce a dat Guvernul acum înseamnă o mărire de vreo 60 şi ceva de lei la salariul net, atât, ceea ce este extrem de puţin.

Iar coroborat cu facturile care încep să vină şi sunt între 800 şi 1.000 de lei la întreţinere şi tot ce înseamnă gaze şi încălzire şi aşa mai departe, dezastrul e în floare. I-am explicat domnului secretar general că puterea de cumpărare se va prăbuşi rău de tot, pentru că inflaţia cumulată 2020 – 2021 probabil va ajunge în final spre 11%, se estimează în 2022 o inflaţie de 6,5%, aşa e croit bugetul, deci se va ajunge undeva la peste 17% inflaţie”, spune Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, potrivit Alba24.ro.

Așadar, acesta atrage atenția că din cauza faptului că inflația a scăpat de sub control, în acest moment orice creștere este nesemnificativă. Drept urmare, federaţile sindicale ale angajaţilor din educaţie derulează în toate unităţile de învăţământ un referendum prin care salariaţii sunt chemaţi să decidă dacă în ianuarie vor face grevă de avertisment sau grevă generală, în cazul în care Guvernul nu va acorda angajaţilor din sistem majorările salariale prevăzute în lege, scrie sursa citată.

”Dacă oamenii sunt nemulţumiţi, în opinia mea forma supremă de luptă sindicală este greva generală, care poate să-i mai trezească pe guvernanţi din letargie. Se pare că aceste proteste (mitingurile din aceste zile, n.r.) sunt pentru ei lucruri neesenţiale şi nu sunt sensibili la faptul că au fost 100 de oameni şi vor fi şi mâine şi poimâine – probabil se doreşte o acţiune de amploare, cu lacătul pe şcoli în 2022.

Am dat termen până joi să primim feed-back statistic – nu neapărat semnăturile – să ştim care e poziţia. Nu noi (liderii de sindicat, n.r.) putem decide greva generală. Dacă oamenii consideră că ‘Gata, până aici!’ şi vor să protesteze, noi vom anunţa mai departe şi ce va ieşi vom vedea. Toate cele trei federaţii (fac această analiză în rândul membrilor de sindicat cu privire la modul de continuare a protestelor, n.r.) facem front comun”, a afirmat Simion Hăncescu, potrivit Alba24.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!