S-a redeschis Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, o bijuterie culturală a județului. Galerie FOTO

Publicitate

Unul dintre cele mai apreciate muzee dâmbovițene și-a redeschis porțile!

Este vorba despre Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, unitate aflată în componența Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște (CNMCD), care în ultimele luni a fost închis pentru lucrări de reorganizare a spaţiului expoziţional.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate “Nopții Muzeelor”, eveniment cultural european cu tradiție, foarte apreciat de public.

Redeschiderea muzeului a avut loc în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, a vicepreședintelui Luciana Cristea, a senatorilor Titus Corlățean și Ionuț Vulpescu, a primarului orașului Pucioasa, Constantin Ana și a altor oficialități locale și județene.

Președintele CJD, Corneliu Ștefan s-a declarant impresionat de exponatele muzeului dâmbovițean, manifestându-și speranța că turiștii nu vor întârzia să-i treacă pragul, în ciuda perioadei dificile pe care o parcurgem: „Mă bucur să redeschidem această bijuterie culturală, nu întâmplător astăzi, aici. Cred că de aici, de la Pucioasa trebuie să se audă un ecou pentru a redeschide viața culturală din județul Dâmbovița. Județul Dâmbovița este o mină de aur, din punct de vedere cultural și deține un patrimoniu deosebit nu doar pe plan național, ci și internațional (…) Ne-am asumat proiecte majore pentru viața culturală, iar acesta este doar un prim pas pentru a deschide județul la nivel național, pentru că dorim să scoatem județul la lumină, din punct de vedere cultural.”

Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, adăpostit în „Casa Dobrescu”, și-a deschis porțile pentru public în anul 1976.

Expoziţia amenajată în această casă ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural şi au reuşit să transforme Pucioasa dintr-o așezare sătească într-o staţiune balneoclimaterică vestită atât în ţară, cât şi peste hotare, datorită miraculoaselor sale izvoare.

La parterul clădirii se va descoperi viața patriarhală a Pucioasei, o imagine grăitoare şi autentică a muncii, inventivităţii şi sensibilităţii ţăranului român (ocupațiile tradiționale, meșteșuguri, portul tradițional, obiceiuri, dar și un interior tradițional local), la etaj, prin intermediul fotografiilor, mobilierului și vestimentației de epocă, se va cunoaște viața citadină, prosperă și tumultoasă a orașului, aspecte semnificative din perioada sa de glorie.

Publicul poate admira imagini de la inaugurarea Băncii Populare “Țăranul” prima bancă de acest gen din țară, momentul inaugurării orașului, sărbătorirea semicentenarului Băilor Pucioasa, locuri vestite și pline de amintiri (Strada Regală, Parcul, Pavilionul din Parc, Hotel Georgescu etc.) și personalități reprezentative ale orașului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!