S-a prelungit starea de alertă, dar s-au relaxat mai multe măsuri! Ce restricții sunt de Crăciun și Revelion

Publicitate

Se prelungește starea de alertă în România, dar se relaxează măsurile sanitare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, astăzi, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, dar a stabilit eliminarea interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, alături de alte măsuri de relaxare, pe o situație COVID-19 mult mai bună decât în urmă cu o lună.

Potrivit Hotărârii CNSU nr. 112, va creşte intervalul orar de funcţionare de la 21,00 la 22,00 pentru toţi agenţii economici, incluzând magazinele şi restaurantele.

O veste bună este că se elimină obligativitatea purtării măştii în toate spațiile deschise şi rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate şi anume stațiile de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri.

În schimb, în mall-uri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esențiale, se va permite totuși accesul nu numai persoanelor vaccinate şi trecute prin boală, dar şi persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore.

La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat însă agenţii economici vor trebui să stabilească numărul de persoane care pot să intre în magazin concomitent, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Toate activitățile care erau limitate la 30% vor fi permise până la 50%. Aici vorbim de cinematografe, teatre, activități sportive dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Pentru nopțile de Crăciun şi Anul Nou în perioada 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022 nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcționali operatorii economici, deci pot fi pe durata nopții, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinare, trecut prin boală sau testat.

La unitățile de cazare unde nu exista limită la capacitate până acum, erau permise doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală acum se introduc şi persoanele testate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!