Rusia amenință că taie distribuția de gaz din Europa, pentru prima dată de la conflictul cu Ucraina: “Avem dreptul deplin”

Publicitate

Rusia a amenințat că va tăia distribuția de gaz din Europa, prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, potrivit vicepremierului rus Alexander Novak.

“Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, scrie realitatea.net.

De asemenea, acesta a ținut să menționeze că în acest moment nu s-a luat o decizie în acest sens, însă soluția poate veni cât mai curând din cauza acuzațiilor făcute de oficialii europeni. Dacă s-ar recurge la această măsură, Novak a atras atenția de asemenea că preţul la petrol ar putea creşte de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA şi aliaţii lor ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă crucială de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale, scrie sursa citată.

Nord Stream 1 asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis din Rusia spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene. Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Rusia recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucrainei.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!