Rujeola, prioritate zero. Ce riscă părinții în noul proiect al legii vaccinării

Publicitate

În contextul dramatic al unei epidemii de rujeolă, soldată în aproape un an de la declarare cu 32 de morți și peste 8000 de îmbolnăviri, majoritatea apărute la persoane nevaccinate, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, un proiect al legii vaccinării.

Părinţii nu vor fi sancţionaţi dacă vor refuza imunizarea copiilor, însă la înscrierea la grădiniţă sau la şcoală va trebui să prezinte documente care atestă efectuarea vaccinelor obligatorii, ce vor fi eliberate de medicul de familie au de furnizorul de servicii medicale.
Proiectul de lege specifică faptul că scopul ei nu este de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare.
Proiectul de lege vine și în contextul în care, în prezent, la nivel naţional, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Naţional de Vaccinare, care se situează sub limita de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În expunerea de motive a proiectului, Ministerul Sănătăţii a arătat și faptul că o cauză a lipsei vaccinării o reprezintă epidemia de rujeolă, care este în continuă extindere la nivel naţional. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a susținut la prezentarea proiectului legii vaccinării că părinţii sau tutorii care refuză vaccinarea copiilor o fac pe propria răspundere, iar a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului.
Sâmbătă, prin vocea președintelui Ludovic Orban, PNL a anunțat că susține proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie.
Amintim că, din cauza extinderii epidemiei de rujeolă și a gravității neimplicării unor direcții de sănătate publică în Campania de vaccinare, ministrul Sănătății a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți în județele: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.
În momentul de față, vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, cum este și rujeola, este o prioritate națională.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele