Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, dar și producător de energie electrică, se pregătește să extragă gaze din două zăcăminte onshore descoperite cu ani în urmă. Perimetrele celor două zăcăminte se află în județele Dâmbovița și Mureș, fiind vorba de descoperirile de gaze de la Boteni și Herepea, unde sunt deja forate câte trei sonde de cercetare.
Valoarea totală a acestor lucrări este estimată la aproape 68 de milioane de lei, dintre care 32 de milioane pentru zăcământul Herepea și aproximativ 36 de milioane pentru Boteni. Aceste investiții vin după ani de cercetări și foraje, și reprezintă o oportunitate pentru Romgaz de a transforma sondele de cercetare în capacități productive, generând astfel venituri și amortizând investițiile anterioare, scrie profit.ro.
La ambele zăcăminte se are în vedere echiparea sondelor cu instalații tehnologice de suprafață, amenajarea de grupuri de sonde cu toate facilitățile și echipamentele specifice pentru purificarea, deshidratarea și măsurarea tehnologică a gazelor, construirea de infrastructură de transport formată din conducte colectoare de amonte, pentru predarea gazelor în SNT, condiționarea gazelor, pentru a corespunde condițiilor impuse de standardele în vigoare în vederea predării acestora în sistemul de transport, precum și măsurarea fiscală a gazelor în vederea livrării lor în SNT.
În 2024, bugetul de investiții al Romgaz este de peste 4,4 miliarde de lei, din care 2,85 miliarde sunt destinate filialei Romgaz Black Sea Limited, care deține 50% din proiectul Neptun Deep, cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, așteptată să înceapă producția în 2027. Romgaz a emis recent obligațiuni corporative de 500 de milioane de euro pentru a finanța aceste proiecte, atrăgând o cerere impresionantă de aproape 6 miliarde de euro.
Romgaz continuă să se extindă și în alte zone, inclusiv la Caragele, considerat cel mai promițător zăcământ onshore din România. De asemenea, un obiectiv strategic al companiei este de a limita declinul anual al producției la sub 2,5%, prin creșterea rezervelor de gaze din noile descoperiri.