Românii nevaccinați împotriva coronavirusului care ajung să se interneze ar putea să-și plătească singuri spitalizarea. Costurile sunt enorme!

Publicitate

Românii nevaccinați care ajung să se interneze ar putea să-și plătească singuri spitalizarea, potrivit legii Certificatului Verde. Amendamentul a fost propus de PNL în contextul în care costurile pentru tratarea pacienților Covid sunt extrem de mari, mai ales pentru cei care ajung la ATI.

“Astfel, costurile unui pacient care este confirmat cu Covid și este tratat pe secția de boli infecțioase sunt de 1.833 de lei pe zi. Pentru o durată medie de spitalizare de 10-11 zile ar fi de 20 000 de lei pe toată perioada de tratament.

Totodată, costul pentru un pacient Covid pe secția ATI este 4.515 lei pe zi, la u durată medie de 11 zile pe această secție, se ridică la 50.000 de lei pentru perioada de spitalizare. În plus, oxigenul necesar pentru o lună costă peste 160.000 de lei pentru un bolnav, dar sunt și consumabile care apar în devizul final, la externare”, a precizat Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, pentru alba24.ro.

„Cineva va da socoteală pentru oamenii care au murit cu zile din cauza Covid”

Amendamentul propus de PNL a provocat reacții vehemente. Fostul președinte al Curții Constituționale a acuzat în termeni duri acest lucru, iar mai mult de atât, că într-un final cineva va trebui să dea socoteală pentru oamenii care au murit cu zile din cauza Covid.

“Cum să își plătească spitalizarea dacă au asigurare? Cei care au făcut un astfel de amendament nu știu, trăiesc în lată lume…Românii care lucrează sau care sunt pensionari cam toți plătesc la Casa națională de Asigurări de Sănătate. Dacă se îmbolnăvesc și ajung la spital, îi testează gratuit.

Cum să plătească? Lucrurile acestea se rezolvă cu fermitate, dar nu cu amenințări. Constituția obligă statul să asigure sănătatea populației și să ia măsuri pentru sănătatea publică. Cineva va da socoteală pentru oamenii care au murit cu zile din cauza Covid.

Dacă se vrea, se pot lua măsuri pentru Certificatul verde. Dacă va da o lege de vaccinarea obligatorie, nimeni nu va mai comenta nimic, pentru că, în caz de nevoie, Constituția spune că se pot limita anumite drepturi. Se poate face până la combaterea totală a pandemiei”, a transmis Augustin Zăgrean, pentru realitatea.net.

O reacție dură la acest lucru a venit și din partea lui Alexandru Rafila, reprezentant PSD  în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

“În mod evident nu am fost de acord și cred că a înțeles și PNL că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă. Este exclusă și medical, ar accentua problemele pentru că ar duce la prezentarea tardivă la spital, or noi vrem ca pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și asta e o barieră. Nu este o soluție, e o complicare a situației, ar duce mai degrabă la creșterea mortalității, nu la rezolvarea problemei”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!