MAI, proiect şoc! Ce se întâmplă cu românii care nu vor putea face dovada locuirii la adresa din buletin?

2
Publicitate

Conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne, persoanele care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin vor fi sancționate, ori pot rămâne fără actul de identitate. De asemenea, în același proiect de lege se menționează că este interzis ca la aceeași adresă să locuiască mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie, scrie ziarulunirea.ro.

Problema cea mai mare va fi pentru persoanele care locuiesc în chirie sau în gazdă. Potrivit proiectului de lege, ordonanța urmărește reglementarea unor norme care vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) prin asocierea mențiunii „încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condițiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul, scrie sursa citată.

De asemenea, un alt scop al acestui proiect este acela de a elimina situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă. Un alt lucru interesat prevăzut de proiectul cu pricina este acela că dovada adresei de domiciliu prin simpla declarație a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Potrivit noilor prevederi puse în discuție, din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, trebuie să rezulte consimțământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă, precum, şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, scrie ziarulunirea.ro. 

Totodată, declarația pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată. Dacă mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate, scrie sursa citată.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!