România va lua o decizie finală la sfârșitul acestui an cu privire la construcția mini-reactoarelor de la Doicești

Sursă foto: zf.ro
Publicitate

România va lua decizia finală asupra construcției mini-reactoarelor de la Doicești la sfârșitul acestui an, proiect prin care țara noastră ar putea deveni prima țară din Europa care folosește energie nucleară cu tehnologie SMR.

Proiectul de la fosta Termocentrală Doicești, de construire a unei centrale nucleare cu reactoare de mici dimensiuni este, așa cum declara luna trecută ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în faza a doua, în care se fac studiul de fezabilitate și studiul de detaliu, la finalul căruia se poate lua decizia finală de investiție.

Potrivit datelor publicate de economica.net, și John Hopkins, CEO-ul și președintele dezvoltatorului american NuScale, cu ocazia prezentării raportului pe 2024, a declarat că mini-reactoarele (SMR) de la Doicești se află în faza a doua de inginerie și proiectare (FEED 2), iar decizia finală de investiție este așteptată la sfârșitul anului 2025.

Vă reamintim că centrala de la Doicești ar fi trebuit să fie a doua din lume și prima din Europa, însă dezvoltatorul american NuScale a înregistrat un eșec uriaș în 2023, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări, cum scria atunci Hotnews.ro.

Acum însă România a devenit principalul client al NuScale.

Vă reamintim că proiectarea se face cu împrumuturi garantate de Nuclearelectrica, iar pentru România, NuScale Power „a încheiat un acord generator de venituri cu RoPower privind continuarea proiectului Doicești FEED Faza 2”, scrie economica.net

Așadar, RoPower, înființată în 2022, este compania care se ocupă de proiect în România și este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și de firma privată Nova Power & Gas – proprietarul amplasamentului fostei Termocentrale de la Doicești, din Dâmbovița.

„Compania RoPower, care este jumătate privată, jumătate de stat, nu are banii necesari pentru proiectarea mini-reactoarelor de la Doicești, dezvoltate de americanii de la NuScale, motiv pentru care trebuie să se împrumute. Sumele împrumutate vor fi garantate de către compania de stat Nuclearelectrica. Banii sunt pentru plata celor care vor realiza proiectarea mini-reactoarelor!”, scriu cei de la economica.net. 

Cu mențiunea că, în aceste condiții, proiectarea mini-reactoarelor de la Doicești nu are o valoare fică, atâta timp cât plata se va face la oră.

Totuși, valoarea acestor servicii este estimată la 156,3 milioane dolari, mai spune sursa citată.

Anul trecut, în luna iulie, Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR), au semnat contractul Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation.

Fluor este principal contractor, iar NuScale, compania americană care dezvoltă mini-reactoarele, va avea calitatea de subcontractor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!