În plină pandemie de COVID-19, România se confruntă și cu o epidemie de rujeolă, înregistrându-se o creștere a cazurilor de la o săptămână la alta.
Potrivit Centrului de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, raportate la nivel național până la data de 8 mai, este 20.024.
Din păcate, s-au înregistrat și 64 de decese.
În ultimele patru zile au fost raportate încă 24 de cazuri în cinci județe: Neamț, Cluj, Bihor, Suceava, Sibiu.
Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni; confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni.
Repartiția numărului de cazuri de rujeolă pe grupe de vârstă și pe status vaccinal, de la începutul epidemiei, arată că cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la grupa de vârstă 1 – 4 ani – 6648 cazuri (din care 6174 nevaccinați). Pe locurile doi și trei se situează grupele de vârstă: mai mici de un an – cu 4200 de cazuri (4197 nevaccinați) și, pe locul trei, 5-9 ani – cu 3440 (din care 3045 nevaccinați).
Rujeola este o boală pentru care, la fel ca în cazul COVID-19, nu există niciun tratament specific. Diferența este că există un vaccin care o poate preveni.
Situația exactă o puteți afla din tabelul alăturat.