În România, peste 2000 de cazuri cu variante care determină îngrijorare, din care 313 cu Delta. Ce spun ”scenariile pesimiste”

Publicitate

2.042 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.695 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma şi 313 de cazuri cu varianta Delta, sunt datele înregistrate în România până la data de 8 august și prezentate astăzi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Conform INSP, până la data de 8 august, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 77%.

Până la data menţionată, au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 2.663 secvenţieri. Cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul “Cantacuzino”, Institutul “Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi “Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.

Totodată, au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT 49 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 27 cu varianta Alpha, 3 cu varianta Gamma şi 19 cu varianta Delta.

Dintre cele 313 cazuri confirmate cu varianta Delta, până la data de 8 august, 62 (19,8%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet şi 59 complet vaccinate.

Astăzi, în conferință de presă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, că se iau în calcul diverse scenarii de lucru, în funcție de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri, iar scenariile pesimiste arată o “posibilă” creştere zilnică de peste 1.500 – 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în a doua parte a lunii septembrie.

”De altfel, m-am uitat şi pe raportarea ECDC şi pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendinţa este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori. Deci cam acestea sunt predicţiile inclusiv pentru România şi pentru alte 17 ţări europene, care în momentul de faţă sunt pe un trend ascendent”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, medicul a transmis o opinie personală, potrivit căreia, în acest moment, vaccinarea anti-COVID nu trebuie să fie obligatorie, întrucât societatea românească nu este pregătită pentru acest tip de abordare.  Potrivit doctorului Valeriu Gheorghiţă, obiectivul CNCAV este de a creşte numărul persoanelor vaccinate, în special a celor vulnerabile.

Imunitatea colectivă la COVID-19 este, în prezent, în ţara noastră, în jur de 50%, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!