România, învingătoare în procesul cu Roșia Montană. USR acuză: „O mână de băieți deștepți au câștigat din manipularea bursei”

Foto: Arhivă
Publicitate

România, învingătoare în procesul cu Roșia Montană, iar Gabriel Resources trebuie să plătească statului 9,4 milioane de euro!

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul Roșia Montană.

După decizia definitivă și executorie, care vine după 9 ani de proces, România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources, iar reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

„Propaganda guvernanților, potrivit căreia vom plăti 6-7 miliarde de dolari în despăgubiri, s-a prăbușit peste noapte. Nu doar că nu vom plăti niciun bănuț, dar România va primi și cheltuielile de judecată”, au anunțat cei de la Comunitatea Declic, care s-au implicat de-a lungul timpului în cazul Roșia Montana.

Subiectul a fost comentat și de deputatul USR de Dâmbovița, Daniel Blaga: „Noroc chior sau business cu parfum de putere politică? România a ieșit învingătoare în procesul Roșia Montană. Țara noastră nu va fi astfel nevoită să plătească sumele exorbitante de care vorbeau Ciolacu și ceilalți din jurul său, înșurubați la tortul puterii. Să fi făcut însă Marcel și prietenii profit uriaș pe bursă, așa cum se zvonește? Ne-au mințit intenționat în ultima vreme tocmai pentru a-și umple conturile și așa grase?

Nu o spunem noi, ci specialiștii în domeniu: după declarațiile de jale ale premierului și ale miniștrilor săi, prin care ne dădeau de ceasul morții că vom da miliarde în procesul cu Gabriel Resources, valoarea acțiunilor acestei companii a făcut boom.

Poate că DNA va verifica repede ce clienți au tranzacționat pe bursă acțiuni la această companie, nu de alta, dar parcă se simte deja mirosul cald al vestiților covrigi de Buzău…”, a precizat parlamentarul.

În această dimineață, liderul USR Cătălin Drulă a anunțat că va sesiza DNA și că a depus oficial plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada, susținând că „Marcel Ciolacu a manipulat piața de capital prin declarațiile sale”.

„Pe scurt: dacă pe 31 ianuarie 2024, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari. Acțiunile s-au dublat imediat după declarațiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montana. A fost o hoție coordonată de însuși premierul României, o creștere artificială și controlată a acțiunilor.

O mână de băieți deștepți au câștigat din manipularea bursei. Trebuie să aflăm numele lor.

Am sesizat autoritățile canadiene, dar este nevoie și de o anchetă DNA, ASF și ANI”, a transmis liderul USR.

600 milioane dolari americani ar fi câștigat compania canadiană prin creșterea acțiunilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Nu am dat nicio informație, niciun document din Guvernul României, nicio motivare care să influențeze acest proces. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Eu nu aveam dreptul să primesc informații de la avocați, chiar dacă sunt prim-ministru. Ne jucăm de așa ceva?”

În urmă cu 11 ani, în 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis, atunci, la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!