România înregistrează 300 de focare active de pestă porcină africană, în 29 de județe

Publicitate

România înregistra, săptămâna trecută, 300 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 29 de județe, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Din totalul focarelor active, șapte erau în exploatații comerciale și unul în exploatații comerciale de tip A. Un număr total de 140163 de porcine erau afectate în focarele active.

În intervalul 14 mai-20 mai s-au înregistrat 12 focare  noi de PPA, câte două în județele Buzău și Vâlcea și câte unul în județele Bihor, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Vaslui. Alte 22 de focare au fost stinse în perioada menționată, cele mai multe în județele Mureș (6) și Olt (4).

“Din analiza focarelor active (300) rezultă că în județele Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinți, Bihor și Giurgiu există un număr de 91 focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată. Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariției de focare noi în aceleași zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecție și supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgență astfel încât să fie prevenită apariția de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condițiilor legale acestea să fie stinse și ridicate restricțiile în zonele respective. Județele care au mai multe focare active, au focare nestinse din anul 2020”, au precizat reprezentanții ANSVSA, potrivit Agerpres.

Potrivit Autorității, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5 679 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!