România are cele mai mari rezerve de gaz din Europa. “Poate deveni producătorul numărul 1 european”

Publicitate

Preşedintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai mari antreprenori de la malul Mării Negre, a declarat, pentru dcnews.ro, că România are cele mai mari rezerve de gaz din Europa şi că poate deveni producătorul principal. Rezervele s-ar afla sub zăcămintele de mare adâncime, mai ales zăcămintele sub sare.

“Avem zăcămintele din Podişul Transilvaniei, din zona Băicoi – Ploieşti, zăcămintele din zona Vâlcea. Sunt zăcăminte de gaz metan în pământul României. Din păcate, nu sunt exploatate, nu s-a făcut nicio investiţie, nu s-au făcut aceste explorări.

În afară de zăcământul Caragele, care a avut acele lucrări de seismică şi sonde de explorare, în restul României au mai fost ceva tentative. Să nu uităm de o sondă făcută de grupul Shell în Transilvania, care s-a închis aşa cu o necunoscută mare. Nici măcar ANRE nu ştie ce s-a întâmplat cu rezultatele acelei sonde.

A mai fost o sondă săpată în zona Mediașului, iar s-a aşternut tăcerea. Gurile bune vorbesc ca s-au cam găsit ceva gaze, dar nu ştiu de ce ne uităm aşa lung şi nu vrem să spunem adevărul pe față. Din punctul meu de vedere, avem cele mai mari rezerve de gaze din Europa. România poate să devină producătorul numărul 1 european”, a spus Gabriel Comănescu, potrivit dcnews.ro.

Acesta susține că România beneficiază în acest moment de toate dotările necesare pentru a începe exploatarea resurselor. Singurul element care lipsește ar fi infrastructura de distribuție. Cu toate acestea, dacă responsabilii s-ar mobiliza, ar putea pune pe picioare economia țării.

Discuția a pornit după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către țările din Occident care au adoptat măsuri stricte împotriva Moscovei.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!