În România, 57 cazuri de îmbolnăviri și 3 decese cauzate de tulpina Delta a coronavirului. Caracteristicile tulpinii cu contagiozitate crescută

Publicitate

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind vaccinarea anti COVID-19 (CNCAV) a dat publicității astăzi informații referitoare la cazurile de infectări cu tulpina Delta a coronavirusului, în țara noastră, în condițiile în care mai multe state se confruntă cu o creștere îngrijorătoare de îmbolnăviri cu această variantă a coronavirusului.

Conform informațiilor primite de la INSP, alte două decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din județul Bacău și erau nevaccinate, deși aveau condiții medicale preexistente.

Caracteristicile tulpinii Delta

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru  variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, (inclusiv în Dâmbovița n.n.) cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;

Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;

Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;

Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

CNCAV atrage atenția că varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!