România are 3065 paturi ATI pentru toți pacienții, nu doar COVID-19. Alte 662 de paturi ATI, achiziționate prin fonduri europene

Publicitate

România a atins astăzi un nou record în ceea ce privește pacienții diagnosticați cu COVID-19 care au nevoie de îngrijire specială! Astăzi, în unitățile sanitare de profil, din numărul total de persoane internate cu COVID-19 (10.758), 824 sunt internate la ATI (terapie intensivă).

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în prezent în spitalele din ţară sunt 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii: ”Avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă 5 unităţi de terapie intensivă mobilă, 2 spitale modulare şi un modul ATI cu un total de 169 de paturi”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, unde a avut loc o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

Pe de altă parte, șeful statului a precizat că Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de terapie intensivă la nivel naţional chiar de la începutul pandemiei şi că în tot acest timp Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţii de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente pentru secţiile de ATI.

Iohannis a exemplificat că, în perioada aprilie-octombrie, creşterea capacităţii de ventilatoare în secţiile ATI a fost de 73% şi că până în decembrie se va adăuga încă 15%.

Totodată, președintele țării a subliniat că situaţia epidemiologică atât la nivel european, cât şi la nivel naţional se agravează constant și, cu referire la ultimele 107 decese înregistrate de România astăzi, a precizat: ”Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia”.

O veste bună în toată această perioadă neagră este că există avizul pentru achiziţionarea a 662 de paturi de Terapie Intensivă, din fonduri europene, în contextul gestionării pandemiei de COVID-19.

Șeful statului a declarat că ”în urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziţiona, prin proceduri specifice – iarăşi din fonduri europene – întreaga gamă de aparatură şi echipamente necesare dotării unităţilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe şi aparate RT-PCR. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă – 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanţă, au fost deja avizate pentru finanţare prin acest program şi se va realiza în perioada următoare”, a mai menţionat Klaus Iohannis.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!