Restaurarea și valorificarea istorică a Șanțului Cetății de la Târgoviște, la primii pași. Monumentul istoric unic va beneficia de fonduri europene

Publicitate

Vești bune de la primarul Cristian Stan despre Șantul Cetății (sau Valul Cetății) de la Târgoviște!

Deși monument unic în sud-estul Europei, Șanțul Cetății de la Târgoviște – singura construcție militară de tip bizantino-sârbesc ce se mai păstrează în Balcani, nu a reprezentat prea mult interes pentru fostele administrații, însă actualul primar vorbește de ani buni despre o restaurare și introducere în circuitul turistic.

Astfel, Cristian Stan a declarat că a fost semnat deja un contract de finanțare privind sprijinul pentru realizarea documentaților tehnice în ceea ce privește restaurarea și punerea în valoare a Șanțului Cetății.

Deocamdată s-a obținut doar finanțarea pentru documentația tehnică, studiile istorice și cele de fezabilitate, o sumă de 1,8 milioane lei.

Proiectul se dorește a fi realizat pe fonduri europene și, dată fiind întinderea sa uriașă (60.000 mp de pus în valoare) și faptul că este într-o fază incipientă, încă nu se cunoaște suma finală care va fi necesară.

Important este însă că se fac primii pași în restaurarea Șanțului Cetății: ”Este un proiect care va fi finanțat pe fonduri europene, prin care punem în valoare patrimoniul cultural deosebit pe care îl are municipiul Târgoviște, fostă reședință voievodală a Țării Românești.

(…) Va fi cel mai mare proiect din istoria acestui oraș, nu are cum să nu fie așa dat fiind că sunt vreo 60.000 de metri pătrați de pus în valoare, vizează inclusiv posibilitatea realizării unei incinte cu proiecții video cu istoria municipiului și așa mai departe…

Va fi un proiect efectiv de punere în valoare raportat la zilele noastre, așa cum trebuie să arate un proiect de promovare a unui monument în zilele noastre”, a declarat primarul Cristian Stan.

Șanțul Cetății a fost reabilitat, în urmă cu mai mulți ani, pe diferite porțiuni, cel mai bine arătând în momentul de față cea situată în Micro IX, din Bulevardul Independenței până spre strada Gral Matei Vlădescu.

În celelalte zone, din Micro VI și cealaltă bucată din Micro IX, Șanțul este deseori plin de gunoaie.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!