Reguli noi de călătorie de la 1 februarie 2022 pentru statele Uniunii Europene!

2
Publicitate

Țările Uniunii Europene au ajuns la un nou consens în ceea ce privește călătoria liberă între state, astfel încât să se respecte regulile de siguranță impuse în cadrul pandemiei. Principalele actualizări ale recomandării sunt eliminarea restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare, scrie alba24.ro.

„Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă.

Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni”, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (sănătate) şi Didier Reynders (justiţie), potrivit sursei citate.

De asemenea, aceştia au amintit că cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestei măsuri care a fost pus în aplicare în întreaga UE şi la scară mondială. De-a lungul timpului, de când a izbucnit pandemia, Comisia Europeană a făcut tot posibilul ca regulile impuse să fie implementate în toate statele membre ale UE. În 13 octombrie 2020, statele membre s-au angajat să asigure o coordonare mai bună şi un schimb de informaţii mai eficient prin adoptarea recomandării Consiliului.

Tot la nivelul Comisiei Europene s-au implementat noțiunile privind zonele de risc, alături de culorile aferente fiecăreia. De asemenea, aceasta a stabilit implementarea regulilor și a libertăților pentru persoanele vaccinate.

Începând din iunie 2021, introducerea certificatului digital al UE privind COVID a progresat într-un ritm rapid. La 18 octombrie, Comisia a publicat primul raport privind sistemul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument disponibil pe scară largă şi a cărui fiabilitate este larg acceptată, pentru a facilita libera circulaţie în timpul pandemiei de COVID-19, scrie alba24.ro. 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!