Reguli noi în ce privește perioada de izolare: Vaccinații pozitiv vor sta 5 zile, nevaccinații 7 zile

3
Publicitate

Se schimbă din nou regulile: atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați! Ministerul Sănătății a trasat noi reguli în ceea ce privește izolarea persoanelor confirmate cu coronavirus.

De acum, pacienții nevaccinați și cei care au avut Covid cu mai mult de trei luni în urmă vor sta în izolare 7 zile, în loc de 10 zile, cât stăteau până acum. În schimb, cei vaccinați, și cei care au trecut prin boală cu mai puțin de trei luni vor mai sta doar 5 zile.

Așadar, perioada de izolare, pentru ambele categorii, vor fi mai scurte potrivit unui ordin recent al ministrului Sănătății.

Noile reguli privind perioada de izolare:

– Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.
– Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, ți tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:
– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
– tuse seacă intensă sau care se accentuează;
– Saturație de oxigen mai mică de 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
– dispnee nou-aparută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
– dureri toracice la inspirul profund;
– astenie marcată;
– mialgii intense.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!