Reactorul de tip NuScale, ce ar urma să fie amplasat pe locul fostei Termocentrale Doicești, a trecut toate testele reglementatorului american

Publicitate

Reactorul de tip NuScale – ce ar urma să fie amplasat pe locul fostei Termocentrale Doicești, în Dâmbovița – a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american.

Va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, ”inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare, astfel că România va avea acces la cea mai nouă tehnologie”, a anunţat astăzi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a declarat că, până în data de 13 septembrie, va exista și o decizie finală de finanțare din partea EximBank.

Potrivit ministrului, acesta ar fi un pas important pentru a deveni independenți energetic, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

Potrivit Agerpres, portalul World Nuclear News îl citează pe preşedintele director general de la NuScale, John Hopkins: ”Confirmarea designului şi siguranţei NuScale nu putea veni într-un moment mai crucial, când peste tot în lume oamenii se chinuie cu criză dublă a preţurilor volatile la energie şi schimbări climatice provocate de fenomene meteo extreme. Suntem încântaţi de continua recunoaştere a siguranţei tehnologiei noastre şi de potenţialul oferit de soluţia noastră fără emisii de carbon pentru a acoperi necesităţile comunităţii globale”.

Vă reamintim că, în luna martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România. Ulterior, pe 9 octombrie 2020 România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

În octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente, fiind ales cel al fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, care a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea şi respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale.

Tot în mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti.

În Dâmbovița însă există îngrijorare legată de acest proiect, având loc în luna iunie o primă dezbatere publică pe subiect. Numeroase păreri controversate și expunerile unor autorități au făcut ca administrația județeană să ia în calcul mai multe astfel de întâlniri publice, pentru ca specialiștii să poată da răspunsurile adecvate.

Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

La prima dezbatere, din 15 iunie 2022, ce a avut loc chiar la Doicești, au participat și directorul general al Nuclearelectrica – Cosmin Ghiță, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA – Teofil Mureșan, alături de autoritățile județene, de prefectul județului și primari ai localităților din zonă, conducerea Universității „Valahia” Târgoviște, directori de școli, preoți, dâmbovițeni care pot disemina informațiile în comunitate.

De asemenea, tot în Dâmbovița a fost lansată și petiția online ”Stop construirii centralei nucleare prototip de la Doicești” care are însă doar 210 semnături.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!