Reacții politice contradictorii după căderea Guvernului Cîțu. Analiștii politici nu exclud alegerile anticipate

Publicitate

Reacții politice contradictorii, după căderea Guvernului Cîțu, demis astăzi prin moțiunea de cenzură inițiată de PSD și votată cu un scor zdrobitor, în premieră în România postdecembristă (281).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va convoca săptămâna viitoare partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, susținând că trebuie găsită o soluție rapidă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, de criza prețurilor la electricitate și de faptul că suntem în pragul anotimpului rece.

Totuși, șeful statului a declarat că situaţia politică din România este una complicată şi a fost generată de moţiunea de cenzură, despre care spune că a fost trecută prin Parlament de “politicieni cinici” care s-au gândit “să mai adauge o criză” la cele deja existente: ”Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică, suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit şi ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză care este şi europeană şi globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema preţului la electricitate, dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noştri: să mai adauge o criză, o criză a guvernării”, a declarat Iohannis, vă reamintim, în ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la debutul pandemiei (peste 15.000)

El a anunţat, totodată, că va convoca partidele politice săptămâna viitoare la consultări.

Pe de altă parte, Biroul Naţional al USR PLUS a transmis că ”a luat act cu neplăcută surprindere de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a permis acţiunile pripite, haotice şi prost concepute ale fostului premier Florin Cîţu prin care a scos USR de la guvernare, dar nu se grăbeşte să organizeze consultări cu partidele. Este evident că organizarea rapidă a consultărilor şi desemnarea unui premier capabil să creeze o majoritate sunt singura modalitate de a rezolva rapid această criză politică. Acesta nu poate fi Florin Cîţu, care tocmai a demonstrat că e capabil să creeze o majoritate în Parlament, însă împotriva sa, nu pentru un Guvern funcţional. USR PLUS îl îndeamnă pe preşedintele României să nu tragă de timp şi să medieze politic această criză”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Și preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că liberalii trebuie să îşi ”larifice situaţia şi să vină cu o propunere, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament, deoarece nu se vor purta discuţii ”cu bucăţi din PNL”.

Și fostul lider PNL, învins recent în alegerile interne de Florin Cîțu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că Florin Cîţu nu mai poate fi învestit de Parlament în funcţia de premier, fiind ”o decizie contrară prevederilor constituţionale”.

Dincolo de politicieni, analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru AGERPRES, că, după adoptarea moţiunii de cenzură de către Parlament, ar fi nevoie de “o soluţie rapidă”, cu un alt premier decât Florin Cîţu, dar ipoteza alegerilor anticipate nu poate fi exclusă.

”Ne aşteptam să cadă Guvernul, ne aşteptam ca votul să fie susţinut, dar a fost cel mai mare număr de voturi obţinut de o moţiune de cenzură. Ceea ce înseamnă că PNL este izolat, ceea ce înseamnă că preşedintele Iohannis este izolat, ceea ce înseamnă că marja de manevră este mică şi încercările ‘tenorilor’ din PNL, începând cu domnul Cîţu, continuând cu Rareş Bogdan, de a forţa lucrurile riscă să împingă România într-o criză şi mai mare. Discutând de criza epidemiologică, este evident că acest Guvern nu are nici legitimitate parlamentară, nici legitimitate populară pentru că sondajele de opinie indică o lipsă totală de susţinere. În condiţiile date, ar fi nevoie de un Guvern rapid, de o soluţie rapidă”, a spus Pîrvulescu. În opinia sa, nu se poate înlătura ipoteza alegerilor anticipate, dar nu crede că se va ajunge la această soluţie și consideră că soluţia cea mai simplă, care nu va duce însă la un Guvern ”eficient”, ci la depăşirea crizei guvernamentale, o constituie un alt prim-ministru cu aceeaşi coaliţie.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!