Reacția directorului CJAS Dâmbovița cu privire la copilul agresiv de la Școala “Coresi”: “Acest comportament poate fi un strigăt de ajutor”

Publicitate

Un copil problemă a aruncat în haos activitatea educațională de la două școli din județul Dâmbovița în ultimele zile. Este vorba despre elevul agresiv de clasa a III-a de la Școala “Coresi” Târgoviste care a fost transferat la Școala Răzvad – Valea Voievozilor.

Cum cazul a devenit tot mai sensibil, numeroase reacții au apărut în mediul online, în care se vorbește despre boacănele făcute de copil, de transferul elevului, neputința autorităților în această speță, neglijența părinților acestuia sau despre comportamentul copilului.

O reacție a oferit pe acest caz delicat și Cristina Dima, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

“Ce este el? Un copil agresiv. Un copil care provoca toate conflictele. Un copil care atacă alți copii și provoacă multă durere atât părinților, cât și profesorilor. Un proscris de care nimeni nu are nevoie…

Da, proscris…Chiar el, copilul agresiv, de cele mai multe ori se percepe pe sine ca un proscris și i se pare că nimeni nu are nevoie de el. Știu, poate părea un termen al naiba de dur, mai ales cand vorbești despre un copil, dar nimic nu poate fi la fel de dur ca ceea ce ar putea aduce “marginalizarea”, “respingerea”, “excluderea”. Știm cu toții că o astfel de atitudine poate conduce la probleme grave de sănătate, la anxietate, sau depresie.

Oare nu este important să încercăm să redevenim oameni? Să înțelegem, că acest comportament poate fi un strigăt de ajutor?
Să înțelegem și să acceptăm că un copil care manifestă constant un comportament agresiv are nevoie de ajutor, înțelegere, afecțiune și dragoste de la un adult, mai mult decât alții?

„Numai cine cunoaște copilul înțelege cât de mult s-a depărtat de puritatea cu care a venit pe lume și simte ridicându-se din adâncul ființei lui dorul de a redeveni copil” (N. Crainic, Copilărie și sfințenie).

Copilul s-a născut pur. Acest disconfort interior, această zbatere, această stare de agresivitate continuă nu a dobândit-o la naștere. Cauzele pot fi multiple. Ea poate să vină chiar din atitudinea crudă sau indiferența părinților față de copil.

De cele mai multe ori, când relația dintre părinți și copil este încălcată, atunci el are sentimentul că nimeni nu îl iubește. De aici si încercările copilului cu orice preț de a atrage atenția adulților din jurul lui pentru a se simți necesar. Iar agresivitatea poate fi singura modalitate cunoscută de el pentru a-și satisface nevoia de iubire și atenție. Oare nu e în sarcina noastră, a adulților să-l ajutam să nu se piardă în întuneric?

“În lumea aceasta, copilul este un „cetățean al Raiului”, așa cum noi cei mari trebuie să devenim…

Ori, prin astfel de metode, nu vom reuși niciodată! O spun cu toată responsabilitatea și cu riscul de a atrage oprobriul public…”, a transmis directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!