Război cibernetic! Gruparea pro-rusă Killnet amenință sute de noi site-uri, în replică Anonymous România a anunțat că a atacat site-ul Zakupki din Rusia

4
Publicitate

Gruparea Killnet – cea care a revendicat atacurile cibernetice de vineri – amenință că va ataca cibernetic alte aproape 300 de site-uri din România, multe dintre ele instituții de presă, inclusiv nenumătare televiziuni și posturi de radio, potrivit unei postări pe canalul propriu de Telegram.

Mai multe site-uri guvernamentale, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei, au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la Digi24 că atacul a blocat accesul utilizatorilor la pagină, nefiind afectate date sensibile sau confidențiale. Atacul a fost revendicat de o grupare de hackeri ruși considerați apropiați de regimul de la Kremlin, Killnet.

Serviciul Român de Informații a precizat într-un comunicat de presă că atacul cibernetic care a avut loc vineri dimineață a fost lansat din afara României, hackerii exploatând „ vulnerabilități de securitate cibernetică”. Atacul a fost revendicat de un grup de hackeri pro-rus, care au mai lansat atacuri asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

„În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora.

Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT”, se arată în comunicatul SRI.

Așa cum am arătat mai sus, Gruparea Killnet a continuat astăzi amenințările la adresa altor 300 de site-uri din România, printre care ale foarte multor televiziuni și posturi de radio.

Inclisiv site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică a fost atacat noaptea trecută, dar dimineață site-ul era funcțional.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al DNSC, citat de EuropaFm (post de radio al cărui site este înscris pe lista amenințărilor Killnet) face apel la toți cei vizați să-și întărească măsurile de securitate cibernetică.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcționării normale a paginilor web, a rețelelor și sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât și pentru cele care aparțin entităților de stat sau private.

”Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România”, arată EuropaFm.

În replică, grupul de hackeri Anonymous România a anunțat vineri seară pe contul său de Facebook că a atacat site-ul instituției ruse care gestionează achizițiile publice din Federația Rusă.

E vorba despre site-ul Zakupki, Sistemul Informațional Unificat în domeniul achizițiilor din Rusia.

Potrivit Anonymous România, „unele date au fost șterse definitiv”.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică face apel la calm și la vigilența tuturor utilizatorilor în mediul online,  în perioada următoare.

Masurile de securitate cibernetică sunt incluse în ghidul care poate fi accesat și descărcat de la linkul: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021

În cazul în care ați suferit un atac de securiate cibernetică contactați DNSC la numărul de urgență 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!