Raportul preliminar după renumărarea deceselor de COVID-19. O mie de cazuri raportate eronat pe una dintre platforme

Publicitate

Raportul final privind decesele Covid ar fi trebuit să fie încheiat, după ce Direcțiile de Sănătate publică din toată țara au renumărat toate decesele cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei și până acum.

Documentul final urma să fie finalizat pe 7 mai, însă ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat că acesta va fi comunicat doar după ce va fi validat.

Măsura renumărării deceselor a fost luată după declarațiile fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și după ce, în urma controalelor încrucișate la mai multe spitale din țară, Institutul Național de Sănătate Publică a constatat că există diferențe ale raportărilor acestor unități medicale între numărul de decese făcute în cele două platforme – AlerteMS și CoronaForms.

Un raport preliminar referitor la numărul deceselor COVID-19 înregistrate prin aplicaţia CoronaForms a ajuns pe masa ministrului Sănătăţii, iar Ioana Mihăilă a precizat că, într-adevăr, s-au depistat erori la raportarea deceselor pe această platformă.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19, şi aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Ioana Mihăilă, la TVR1.

Potrivit oficialului e la Sănătate, se impun analize suplimentare deoarece ”diferenţele sunt însă un pic mai mari”, fiind vorba despre diferenţele între diferitele sisteme de raportare, în prima jumătate a anului trecut.

Vă reamintim că, încă de la începutul perioadei de renumărare, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița invalidase deja 19 decese dintre cele 260 înregistrate de la începutul lui 2021.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!