Ionuț Parghel
George Marin (16 ani) este văzut de specialiști ca fiind una dintre marile speranțe ale boxului dâmbovițean și românesc. Timp de aproape două săptămâni, pugilistul Clubului Sportiv Târgoviște a participat la o acțiune a lotului național al României de tineret. Boxerul a tras din greu în stagiul de pregătire de la Bacău și este încrezător în forțele sale că în viitorul apropiat va reprezenta din nou România în marile competiții internaționale, așa cum a făcut anul acesta la Campionatul European de juniori, dar și în 2016, la Europenele de cadeți. La tineret, George Marin va boxa la categoria 60 de kilograme. Până acum cele mai importante performanțe obținute de pugilistul Clubului Sportiv Târgoviște au fost titlurile de campion național la juniori (2018) și cadeți (2016), Cupa României la juniori (2018) și participările la Campionatele Europene de juniori (2018) și cadeți (2016).
Rep.: George, cum a fost la lot?
La lotul național de tineret a fost destul de dificil. În ceea ce mă privește se simte din plin trecerea de la juniori la tineret. Aici sunt pumni mai grei și efort dublu.
Rep.: Cât de important e pentru tine să te antrenezi alături componenții lotului național?
Pentru mine e foarte important. Am fost selecționat la lot național de tineret înainte de a face trecerea la tineret. Trecere pe care o voi face la începutul anului viitor. Sunt luat în vizor pentru mariile competiții ce vor avea loc în 2019.
Rep.: Anul acesta ai participat la Campionatul European de juniori. Ce înseamnă pentru tine să reprezinți România la marile competiții internaționale?
Mă simt mândru și văd că toată munca mea este răsplătită. Toate antrenamentele fizice și pshice văd că nu le-am făcut în zadar. Anul acesta nu am făcut o figură prea bună la Europenele de juniori din Rusia. Dar, sunt sigur că am dat totul în ring. Și acum cred cu tărie că două reprize au fost ale mele în meciul cu pugilistul din Scoția. Dar, până la urma așa a fost să fie.
Rep.: Anul acesta ai participat la Campionatului European de juniori, ai devenit campion al României, dar în același timp ai câștigat și Cupa României. Se poate spune că 2018 a fost cel mai bun an al tău ca sportiv?
Cu siguranță. A fost cel mai bun an al meu de până acum, dar în același timp și cel mai dificil.
“Fără sacrificii făcute nu poți ajunge prea departe”
Rep.: Cum a fost când ai devenit campion al României la juniori?
M-am bucurat foarte mult. Practic, prin cucerirea titlului național îmi asigurasem prezența la Campionatul European. Lucruri care au contat foarte mult pentru mine.
Rep.: Câte ore te antrenezi pe zi?
Acum, pentru că nu mai am nici o competiție antrenamentul meu zilnic durează două-trei ore. Dar, când sunt la lot și în înaintea competițiilor mă antrenez câte cinci-șase ore pe zi. Dar, știu o vorbă: fără sacrificii făcute nu poți ajunge prea departe.
Rep.: Ce obiective ți-ai fixat pe termen scurt și lung?
Întotdeauna mi-am propus să reprezint România la marile competiții internaționale și să cuceresc de fiecare dată o medalie cât mai strălucitoare. Îmi doresc din tot sufletul să fac parte din lotul României de tineret care va merge la Jocurile Olimpice de anul viitor din Japonia. Să particip la această Olimpiadă ar însemna pentru mine un vis devenit realitate.
Rep.: Când ai început să practici boxul?
Tata m-a dus prima dată în sală când aveam 7-8 ani, dar la început nu am rămas prea mult în acest sport. În schimb, după patru ani în care am practicat și alte sporturi, printre care fotbalul și judo, am revenit în box și aici am văzut că mă descurc foarte bine. Rămânerea în box s-a dovedit o alegere mai mult decât bună.
Rep.: Cum este să fi antrenat de maestrul Gheorghe Stan?
Din câte am văzut prin țară, maestrul Stan este printre puțini antrenori care este alături de elevii săi. Mă înțelege de fiecare dată când am o problemă și mă sprijină necontenit din toate punctele de vedere. Toate indicațiile lui dau roade în meciuri și la antrenamente. Cu alte cuvinte este un antrenor cu capul pe umeri, inteligent, înțelegător și extrem de abil în timpul meciurilor. Aceleași lucruri aș putea spune și despre maeștrii Alexandru Stan și Ioan Găzdac.
Rep.: Care sunt atuurile tale?
Știu să studiez adversarul și să-mi creez rapid un stil care nu-i convine, iar loviturile de bază sunt dreapta și croșeul de stângă.
“La tineret trebuie să muncești de două ori sau de trei ori mai mult decât la juniori”
Rep.: Ai un idol în box?
Da, Floyd Mayweather.
Rep.: Cum este pentru tine trecerea de la juniori la tineret?
Foarte grea. La tineret trebuie să muncești de două ori sau de trei ori mai mult decât la juniori. De asemenea, adversarii sunt mai experimentați și mai tari.
Rep.: Faci parte dintr-o familie de sportivi. Tu mai ai un frate geamăn care practică tot boxul…
Într-adevăr suntem gemeni. Ne înțelegem foarte bine și ne încurajăm unul pe altul. Ne antrenăm împreună și ne corectăm.
Rep.: De ce are nevoie un tânăr care vrea să facă box?
Trebuie mai întâi să nu dea înapoi. Apoi să aibă curaj să primească și să dea pumni, dar încelași timp să strângă din dinți și să meargă mai departe.