Propunere de viitor în contextul răspândirii pestei porcine: gospodarii vor limita activitatea creșterii porcilor, iar ținerea lor în aer liber este interzisă

Publicitate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) propune câteva reguli, în contextul unui proiect de viitor, care va fi adoptat ca urmare a creșterii cazurilor de pestă porcină africană. Potrivit acestui proiect, focarele de pestă porcină trebuie identificate cu rapiditate de autorități și stabilite reguli stricte care să împiedice răspândirea virusului, iar dacă acestea sunt încălcate, vor fi aplicate sancțiuni drastice, scrie Realitatea.Net.

Mențiunile ANSVSA se îndreaptă în special către porcii care sunt crescuți în gospodăriile oamenilor, spunând că este necesar să se respecte cu credință câteva măsuri de biosecuritate care să prevină apariția unei focar.

“Responsabilizarea deţinătorilor de porcine din gospodăriile populaţiei şi verificarea respectării obligaţiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate şi mişcare animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluţiei pestei porcine africane”, se menționează în proiect, potrivit Realitatea.Net.

De asemenea, activitatea de creștere a porcilor în gospodării ar trebui redusă pe cât posibil atunci când în țară se anunță pericol de răspândire a virusului, iar îngrijirea acestor animale în aer liber ar trebui să fie interzisă pentru a se evita contactul cu mediul silvatic, mai scrie în proiect, potrivit sursei citate.

“Respectarea cerinţelor minime de biosecuritate îi va feri pe crescători de pătrunderea virusului în gospodărie, de îmbolnăvirea şi de pierderea animalelor. Este important de subliniat că responsabilitatea combaterii PPA revine tuturor instituţiilor din România, cu responsabilităţi în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Autorităţile Publice Locale şi nu în ultimul rând crescătorii de porcine), boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare. Menţionăm că acest proiect de act normativ se află în procedură de avizare interministerială şi poate suferi modificări”, precizează ANSVSA, adaugă sursa menționată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!