Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița avansează fără sincope, anunță președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
Astăzi, președintele CJD, Corneliu Ștefan, alături de primarii localităților cuprinse în acest proiect, de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, de Andrei Chivu, Director al Autorității de Management pentru Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, a făcut o analiză la zi a investițiilor deja realizate.
Cu un impact uriaș asupra dezvoltării comunităților locale, în momentul de față, potrivit șefului administrației județene, din cele 19 loturi, au fost semnate 15 contracte și se lucrează în 40 de localități din cele 52 prinse în proiect.
Legat de finanțarea proiectului, președintele CJD a declarat, printre altele: „Inițial, contractul de finanțare a fost semnat până în septembrie 2021, cu implementare până în decembrie 2023. Astăzi continuăm cu finanțarea în totalitate, bineînțeles, cu aportul UAT-urilor, fondurile proprii ale Companiei de Apă și creditul BERD pe care îl vom accesa. Menționez că atât Consiliul Județean Dâmbovița, cât și Primăria Municipiului Târgoviște au semnat ca garanți pentru acest credit. Nu în ultimul rând, contribuim și cu fonduri guvernamentale. Acestea sunt sursele de finanțare prin care vom implementa acest proiect important. (…) Până astăzi, am atras peste 214 milioane de lei din valoarea totală a contractului. Sunt bani atrași și plătiți constructorilor, iar începând de mâine, vom accesa fonduri europene și vom beneficia de cererea de prefinanțare din partea Guvernului României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.”
Tot șeful administrației județene a precizat: „Ne-am asigurat că avem resursele financiare necesare pentru implementarea acestui proiect. Luna trecută a fost semnat contractul de fazare prin care finanțarea va fi asigurată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Proiectul merge înainte, iar la finalizarea acestuia peste 300.000 de dâmbovițeni vor avea acces la rețele de apă și canalizare noi sau modernizate.
Vorbim de sute de kilometri de rețele de apă și apă uzată, de stații de tratare și rezervoare de înmagazinare a apei potabile, investiții care se ridică la aproximativ 2.600.000.000 de lei”, a mai spus Corneliu Ștefan, președintele CJD.
Totodată, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a declarat că este un proiect uriaș care cuprinde sistemele de alimentare cu apă ce acoperă peste 346 de kilometri, dar și rețelele de canalizare care depășesc 730 de kilometri. „Nu cred că a existat un proiect cu un impact mai mare decât acesta, referindu-ne la un serviciu esențial pentru oameni, cum este cel de care discutăm acum și care se desfășoară pe o arie atât de mare. Este foarte important ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit, iar responsabilitatea revine tuturor, astfel încât să putem vorbi despre un proiect de succes. Compania de Apă, prin echipa de implementare, are o responsabilitate deosebită, pentru că gestionează direct acest proiect. Desigur, UAT-urile trebuie să-și respecte obligațiile de cofinanțare, însă cred că principala responsabilitate o are Compania de Apă. Sunt convins că, la final, vom putea vorbi despre o investiție de succes, fără precedent în județul Dâmbovița, poate cea mai mare din istoria acestui județ.”
Așadar, se lucrează în 40 din cele 52 de localități incluse în acest proiect uriaș, atât din punct de vedere financiar, cât și tehnic. Până în momentul de față s-au realizat: 111 km de rețele de apă; 160 km de rețele de canalizare; 17 km de conducte de aducțiune; 43 km de conducte de refulare.