Proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni (SMR) continuă la Doicești, în Dâmbovița. Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres a declarat, așa cum de altfel susținea în urmă cu aproape două luni și ministrul Economiei, Sebastian Burduja, că proiectul este în faza a doua.
Faza 1 este studiul de prefezabilitate, faza 2 este cea în care se fac studiul de fezabilitate sau studiul de detaliu și ar urma faza 3 – care înseamnă efectiv construcția proiectului.
„Proiectul SMR continuă. Suntem în derularea fazei Feed 2 la Doiceşti, unde avem atât evaluări de amplasament în curs de derulare, cât şi dezvoltarea proiectului centralei aferent grid-ului nostru. Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate şi de bancabilitate care pot substanţia o decizie de investiţie şi de a înainta, paşii următori. În momentul în care vom avea toate elementele gata, le vom supune aprobării acţionarilor pentru o decizie finală”, a explicat Cosmin Ghiţă, potrivit sursei citate.
SMR-urile reprezintă o sursă de energie alternativă în contextul în care Uniunea Europeană menține țintele de decarbonare, dar chiar și dacă aceste ținte nu se mențin, multe dintre centralele care folosesc cărbune vor ajunge al finalul exploatării, a explicat șeful Nuclearelectrica.
„Să îndeplinească acele funcţiuni pe care centralele pe cărbune le îndeplineau. (… ) În momentul de faţă, având în vedere toate tipurile de energie, aceste funcţiuni sunt cel mai bine replicate prin intermediul acestei tehnologii nucleare, care poate oferi o soluţie foarte bună”, a precizat directorul Cosmin Ghiță.
Energia nucleară ar urma să completeze alte tipuri de energie pe care România le are în momentul de faţă.
„Pentru a putea face faţă întregului necesar de energie electrică care se prognozează a fi consumat către finele decadei şi în decada următoare, mai ales dacă luăm în calcul şi fenomenul centrelor de date, care sunt puternic energointensive, programele de industrializare, care sunt în momentul de faţă promovate la nivel guvernamental şi alte elemente, vom avea nevoie de un excedent de energie electrică şi acest lucru nu poate fi realizat doar de o singura sursă. De aceea avem nevoie de un mix şi în acest mix centralele de talie mare nucleare le văd ca putând reprezenta o bandă, o coloană vertebrală a sistemului energetic, şi centralele de tip SMR pot veni în a aduce acele funcţiuni pe care le îndeplineau centralele pe cărbune într-un sistem care poate fi un pic mai volatil datorită unei amprente mai mari a surselor de energie de producţie de energie din regenerabile”, a detaliat directorul Nuclearelectrica.
Despre proiectul de la Doicești, ministrul Sebastian Burduja declara anul trecut: „Această investiție are potențialul de a pune țara noastră pe harta celor mai importante centre globale de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe cărbune similare și care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, în capacități de producție de energie nucleară — producție în banda cu emisii zero de CO2. Energie sigură, curată și la un preț competitiv. Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial și în echilibrarea sistemului energetic național, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustării producției de energie față de reactoarele nucleare de mari dimensiuni. România trebuie să aibă curaj și să își asume proiecte mari, pentru că istoria ne arată că putem face lucruri extraordinare. Țara noastră, prin tradiție, a realizat premiere în domeniul energiei, de la a treia piață de gaze naturale din lume până la realizarea primul export de gaze naturale din Europa”.
La finalul etapei FEED 2 autoritățile și firmele implicate în proiect vor avea o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar și proiectarea și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție.
Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcție și 2.300 de locuri de muncă în producție.
Potrivit Nuclearelectrica, centrala SMR de la Doicești va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029, dar termenul ar putea fi depășit.