Proiectul de restaurare a Turnului Chindiei și Bisericilor de la Curtea Domnească, realizat deja pe jumătate. Stadiul pentru fiecare obiectiv

Publicitate

Se lucrează intens la reabilitarea monumentelor din Curtea Domnească din Târgoviște, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană care vizează conservarea, restaurarea și protejarea ruinelor Bisericii Paraclis, Turnului Chindiei, Bisericii „Sfânta Vineri” și Bisericii Domnești „Adormirea Maicii Domnului”.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 19.800.000 de lei. Din această sumă, 19.200.000 reprezintă fonduri europene, iar contribuția Consiliului Județean este de peste 550.000 de lei.

În momentul de față, investiția este realizată puțin mai mult de jumătate (53,86%, potrivit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița) și cum termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2022 autoritățile sunt optimiste că proiectul se va încheia la timp.

”Astăzi, alături de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, și secretarul județului Dâmbovița, Dănuț Nicolae Popa-Stănescu, am discutat cu constructorul care se ocupă de conservarea, restaurarea și protejarea ruinelor Bisericii Paraclis, Turnului Chindiei, Bisericii Sfânta Vineri și Bisericii Domnești Adormirea Maicii Domnului.

Pe lângă restaurarea obiectivelor, o altă țintă importantă pe care ne-am asumat-o prin acest proiect este creșterea anuală a numărului de vizitatori cu aproape 9%. Pentru acest lucru avem nevoie de oameni dedicați muncii de promovare și de atragere a turiștilor. În acest sens, în proiect, a fost prevăzută și crearea a 3 locuri de muncă dedicate acestei activități.

Este o investiție importantă atât pentru județul Dâmbovița, cât și pentru municipiul Târgoviște. Turismul trebuie să fie o parte importantă în economia județului și pot să vă spun că poate contribui substanțial la veniturile mediului de afaceri din domeniu. În 2019, 124.000 de turiștii plătitori de bilete au vizitat Curtea Domnească, iar numărul total al celor care au vizitat obiectivele turistice de pe raza municipiului Târgoviște a fost de 216.000”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele CJD.

Ca stadiu de execuție pe fiecare obiectiv în parte, situația este următoarea:

– La Turnul Chindiei, lucrările sunt realizate 50%. S-a decopertat tencuiala din interior, acum se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice.

– La Biserica Paraclis se execută refacerea zidăriei pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute zonele macerate și grav afectate de umezeală, urmând a se reface coronamentul de piatră. Aici nivelul lucrărilor este de aproape 20%.

– La Biserica Sfânta Vineri, până mâine, se termină de bătut șița, s-au curățat și desfăcut zonele de zidărie deteriorate. Se vor reface și consolida toate zonele cu integrare cromatică și vor fi tratate cu substanțe biocide. Lucrările sunt executate 76%.

– Lucrările la Biserica Domnească sunt realizate 60%. Se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri la învelitoare, se tratează cu substanțe biocide zonele pe care s-a intervenit și se reface cromatica zonelor de zidărie. Ca etapă următoare, se vor desface schelele și se vor reface trotuarele.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!