Viorel Gabriel Staicu este instructor sportiv la Școala de Arte Marțiale Mixte AGER Dojo, care își are sediul în municipiul Târgoviște. Într-un interviu pentru dbonline.ro, Vio ne-a vorbit despre ce înseamnă Școala AGER Dojo, cum este să fi instructor de arte marțiale și care sunt planurile sale de viitor în cadrul școlii, fondate de tatăl său, Viorel M. Staicu.
Rep.: Vio, ne poți spune ceva despre tine și despre debutul tău în artele marțiale?
Ce pot spune despre mine și legătura cu artele marțiale este că am început de mic, de foarte mic artele marțiale. Avându-l pe tatăl meu un exemplu în casă am încercat sa îl copiez. Când vezi un copil care încearcă să te copieze, ți-e mai mare dragul si vrei sa îl ajuți, faptul ca îl ajuți creează o legătură strânsă între tine și el, ulterior acea legătura (acele sentimente, gânduri, stări emoționale) m-au ajutat să formez în prezent o legătură strânsă cu toți elevii mei .
Rep.: De unde pasiunea pentru arte marțiale?
Pasiunea…. Cred că a venit odată cu trecerea anilor petrecuți în sală. Nu are cum să nu îți placă atunci când termini un antrenament și simți că a doua zi o iei de la capăt. Nu mai ai nevoie de odihnă, te simți eliberat de stres și monotonie. Senzația, plăcerea și bucuria pe care le simți și le vezi cu ochii sunt cu totul și cu totul speciale. Pasiunea nu o poți descrie prea mult în cuvinte,pur și simplu simți ca te-ai renăscut.
Rep: Cum ai ajuns la Școala de Arte Marțiale Mixte AGER Dojo?
Mulți spun că am avut noroc! Ei bine… nu este chiar așa. Ține de deciziile tale, ține de ce îți dorești și ceea ce alegi tu să faci în fiecare zi. Știu că este greu de crezut asta, dar să ne gândim cu toții la un pom. Mie îmi place să mă gândesc la stejar (asa ne-a învățat Sensei), cât durează până scoate roade? Cât timp îl uzi și parcă e degeaba, mai râde și lumea de tine!
Rep.: Care sunt evenimentele cele mai importante din viața ta?
Sincer, nu am niciun “eveniment important”. Toate sunt importante, tot ceea ce faci și ceea ce gândești este important. Fiecare eveniment din viața noastră contează. Când spui asta pentru mine înseamnă să te oprești. Revenim la analogia cu pomul, când se oprește pomul de crescut?
Rep.: Cum a fost trecerea de la sportiv la instructor de arte marțiale?
Să spunem că trecerea a fost una ușoară, Le făceam pe amândouă în paralel. Dacă am fost cel mai prezent dintre toți, eram singurul care înțelegeam, iar colegii mă întrebau mereu tot felul de lucruri. Așa am învățat să explic pe limba fiecăruia ceea ce m-a dus în postura de asistent instructor. Totodată, în același timp participam și la competiții.
Rep.: Cum este să lucrezi cu elevii (copii, tineri, bătrâni)?
O adevărată plăcere. Fiecare în sinea lui este diferit și vine cu problemele sale, ceea ce îmi place la nebunie. O iau ca pe o provocare! Să îl pot face să înțeleagă, atât beneficiul acestui sport în viața lui cât și principiile pe care această Școală îl învață. Fiecare vârstă are o provocare. Dacă ne uităm de pe margine ne este ușor să spunem despre celălalt că îi este ușor și simplu. Cel mic este plin de energie și trebuie învățat să o focalizeze în direcția potrivită. Cel tânăr are nevoie de numeroase răspunsuri, iar cei trecuți prin viață trebuie să simtă ceea ce simt toți elevii AGER de la grupa +60 ani, adică cea de-a doua tinerețe.
Rep.: Cum definești Școala de Arte Marțiale AGER Dojo?
O școală cu regim militar ce te învață să trăiești atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental prin principiile sale (Curaj, Loialitate, Responsabilitate). Și aici mă refer la absolut toate situațiile din viața noastră, toți avem întrebări, accidentări (fie la locul de muncă sau că am alunecat pe gheață), probleme (mici sau mari), necazuri, întâmplări (plăcute și neplăcute). Sunt convins că marea majoritate a elevilor Școlii AGER DOJO trece cu ușurință peste această perioadă. Lecțiile pe care le-au primit din evenimentele susținute de Staicu M. Viorel i-au învățat că pot trece cu ușurință prin multe dificultăți.
Rep.: Ce te definește ca instructor de arte marțiale?
A fi instructor în Școala AGER Dojo nu este ușor, pretențiile sunt foarte ridicate, atât asupra elevului, cât și a instructorului. Ce mă definește pe mine ca instructor este că am răbdare și îmi place să învăț continuu
Rep: Cum l-ai caracteriza pe mentorul tău, dar în același timp tatăl tău și fondatorul Școlii de Arte Marțiale AGER Dojo?
Fondatorul Școlii AGER Dojo, Sensei Staicu M. Viorel are o ierarhie și un sistem foarte bine stabilit. De acolo și această pretenție, se ocupă mai întâi de instructori și instructorii în devenire. Ei sunt exemplele în fața elevilor. De la el pleacă totul, de la organizare, planuri, sistem și evenimente până la aprobarea înscrierilor. De la el pleacă acest concept și această educație. Și știu sigur că aceste planuri nu se opresc aici. Ce îl caracterizează cel mai mult? Asta: “Cu o floare faci primăvară!” Este simplu dacă tu te schimbi ,restul din jurul tău se vor schimba, toți membrii AGER au simțit acest lucru. Că tată? Relația tată – fiu o dăm la o parte, în sală, la evenimente și la ședințe pentru mine este Sensei, dar pot spune ca mi-a oferit o educație foarte bună.
Rep.: Care sunt planurile tale de viitor în cadrul Școlii AGER Dojo?
Am multe planuri, atât profesionale, cât și personale. Pot spune ca unul din ele este să schimb mentalitatea a zece mii de oameni (absolut de toate vârstele).
Rep.: Cu ce te mândrești cel mai mult ca instructor de arte marțiale?
Mândrie… Trebuie să avem grijă să nu ne audă Sensei. Glumesc! Cu cei mai buni elevi ai mei. Cei care își însușesc principiile AGER.