Primele măsuri luate de Universitatea “Valahia” din Târgoviște împotriva profesorului impostor Laurențiu Barangă

Publicitate

Laurențiu Barangă, fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), reținut pentru 24 de ore sub acuzația de înșelăciune, a fost plasat în arest la domiciliu. Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de anchetatori, soluția având termen de contestare de 48 de ore. Parchetul General a transmis că acesta este cercetat penal pentru două infracțiuni continue de înșelăciune, prin care a adus prejudicii de aproape 645 000 de lei instituției de învățământ superior.

Fostul șef al ONPCSB, acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat, a ajuns înalt funcționar al statului și în vârful ierarhiei universitare după ce Curtea de Apel i-a anulat toate diplomele deținute, inclusive foile matricole aferente acestora. În plus, din dosarul aflat pe masa procurorilor reiese nu doar că nu a absolvit liceul, dar Barangă nu ar fi lucrat niciodată ca director ORNISS, instituția care permite civililor și militarilor accesul la secrete de stat, așa cum reieșea din CV-ul public al acestuia.

Mai exact, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat spune că Laurențiu Barangă nu a fost niciodată director adjunct al instituției, după cum a scris el în CV. Potrivit ORNISS, în perioada 1 octombrie -3 septembrie 2019, contractul individual de muncă al lui Laurențiu Barangă cu ORNISS a fost suspendat, iar începând cu data de 1 octombrie 2019, contractual individual de muncă al lui Baranga cu ORNISS a încetat.

ORNISS a precizat că va colabora cu organele de cercetare penală pentru lămurirea tuturor aspectelor relevante referitoare la activitatea lui Laurențiu Barangă.

O colaborare  cu organele de stat va avea și Universitatea „Valahia” din Târgoviște, acolo unde, Laurențiu Barangă era profesor încă din anul 2012. În acest sens, luni, instituția de învățământ din Târgoviște a emis un comunicat de presă.

“În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la parcursul academic al domnului Laurențiu Barangă, facem următoarele precizări:

Conducerea Universității „Valahia” din Târgoviște a verificat legalitatea procedurii privind angajarea domnului Laurențiu Barangă.

Acesta a fost angajat, prin concurs, la data de 01.10.2012, pe post de conferențiar doctor, iar începând cu data de 01.10.2017 a ocupat, tot prin concurs, postul de profesor universitar doctor.

La angajare și la momentul susținerii concursurilor pe post, candidatul a depus la dosar copii legalizate prin notariat ale tuturor actelor de studii.

Universitatea „Valahia” din Târgoviște colaborează cu organele de anchetă pentru lămurirea aspectelor referitoare la activitatea  persoanei în cauză. În funcție de rezultatele verificărilor, conducerea Universității „Valahia” din Târgoviște va lua măsurile legale care se impun”, se arată în comunicatul transmis de Universitatea “Valahia” din Târgoviște.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!