Primarul Târgoviștei, la reuniunea Asociației Municipiilor din România. „Angajamente formale, niciun răspuns concret” din partea premierului și a miniștrilor prezenți

Publicitate

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a participat la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR), unde au fost prezenși și premierul Florin Cîțu, dar și miniștrii Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, și al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

În preambulul întâlnirii, premierul a declarat presei: ”Împreună cu toți primarii dezvoltăm România și vreau să aud de la domniile lor care sunt proiectele. La recenta întâlnire am ascultat doleanțele primarilor, dar am avut și eu câteva doleanțe, în special în ceea ce privește reforma în administrația locală. Deci, e vorba să ne uităm la costurile cu cheltuielile de personal, să ne uităm la alte cheltuieli, să vedem cum putem să îmbunătățim lucrurile, dar, bineînțeles, ei știu foarte bine, i-am susținut anul trecut, când a fost vorba de acele alocări din impozitul pe venitul global, de 64%, în continuare îi voi susține și vom discuta exact cum putem să împărțim acești bani. O să fie o discuție aplicată, după aceea o să știm mai multe”, iar la întrebarea unui reporter potrivit căruia ar exista cumva pericolul ca o parte dintre primari să nu primească bani pentru proiectele pe care le au în derulare, prim ministrul a susținut: ”Niciun pericol, niciun pericol. Suntem aici să dezvoltăm România, nu anumite localități”.

Știut fiind că, de la debutul pandemiei, administrațiile locale se confruntă cu mari probleme economice, în cadrul interpelării pe care a avut-o, primarul municipiului Târgoviște a solicitat lămuriri cu privire la căteva probleme importante pentru comunitățile locale, repectiv: schimbarea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale și diminuarea în anul 2021, prin Legea bugetului de stat, până la suma de 770 lei/an, a cotei minime de finanțare/locuitor alocate de la bugetul de stat, față de 830 lei, cât a fost în anul 2020; necesitatea respectării de către Guvern a prevederilor Legii nr. 1/2011 și asigurarea în consecință a sumelor necesare susținerii gratuității pentru transportul local al elevilor; necesitatea respectării de către Guvern a prevederilor Legii nr. 1/2011 și instituirea costului standard pentru creșe, cu asigurarea unei cote de finanțare de la bugetul de stat; necesitatea asigurării unor finanțări, chiar și rambursabile, pentru susținerea cheltuielilor pe care primăriile le au în derularea proiectelor, inclusiv a cotei ce le revine acestora în cadrul proiectelor europene; corelarea proiectelor din Programele Operaționale Regionale 2021-2027 (POR) cu cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Dezamăgit, după întâlnirea AMR, primarul Târgoviștei a declarat: ”Din păcate, în afara unor angajamente formale, nu numai că nu am primit vreun răspuns concret de la înaltele oficialități prezente, dar am constatat și o lipsă evidentă de cunoaștere a celor mai multe dintre problemele pe care le au comunitățile locale”.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!