Prima săptămână din campania de vaccinare anti-COVID în România. 137.000 doze, încă nefolosite, de mâine, încep vaccinările în centrele județene

Publicitate

Bilanț cel puțin bizar în România, la o săptămână de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19!

Astfel, după ce primele doze de vaccin au intrat în țară de Crăciun, iar pe 27 decembrie și a fost vaccinat primul român (o tânără asistentă de la Institutul ”Matei Balș”), astăzi, 3 ianuarie 2021, s-au vaccinat în total doar 13.242 de persoane.

Acestea, au fost vaccinate astfel: ziua 1 – 960, ziua 2 – 1101, ziua 3 – 712, ziua 4 – 2888, ziua 5 – 4623, ziua 6 – 1367, ziua 7 – 1586.

Un total de 13.242 de persoane dintr-un total de 150.150 doze de vaccin. Cu alte cuvinte, 136.908 doze de vaccin încă sunt nefolosite.

Potrivit Mediafax, este de neînțeles lipsa de interes pentru vaccinare a celor care au prioritate, respectiv cadrele medicale și personalul sanitar.

Aceeași sursă mai spune că sunt 3,7 milioane de bătrâni peste 65 de ani, care ar trebui să se vaccineze în etapa a doua, însă se pare că, odată cu ei sau după ei, ar putea să fie lăsați să se vaccineze și cele 4 milioane de bolnavi cronici care cer acest lucru.

Cu toate că strategia de vaccinare pare bine pusă la punct, totuși nu există un cadru legislativ care să arate cum vor fi despăgubite persoanele vaccinate care ar avea reacții adverse. Până acum, doar 27 de vaccinați au făcut reacții adverse ușoare.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, în urmă cu puțin timp, printr-un comunicat de presă că, începând de mâine, 4 ianuarie 2021, activitatea de vaccinare pentru Etapa I se va extinde pe tot teritoriul României.

„Astfel, vor intra în activitate, la nivel naţional, peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical şi personalul din centrele medico-sociale. Pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare, în cursul acestei zile începe distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare judeţ. Conform instrucţiunilor, direcţiile de sănătate publică judeţene şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate şi îl transmit, până în ora 13,00 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare de care aparţin”, precizează comunicatul CNCAV.

Una peste alta, se pare că românii nu au vrut să își strice vacanța pentru vaccinare, deși vocile abilitate susțin că de acest lucru depinde revenirea la o viață cât mai normală, cât mai repede cu putință.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile din 4 ianuarie, când teoretic cea mai mare parte a românilor se reîntoarce din vacanța de iarnă.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!