În ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus, românii au început să cumpere din ce în ce mai des în rate și să plătească online, cu cardul. Totul a început în momentul stabilirii restricțiilor în ceea ce privește funcționarea magazinelor staționare.
Vânzările în rate au crescut și la polițele RCA, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. În acest an însă, au crescut foarte mult și prețurile la polițele de asigurare de răspundere civilă, iar asta din cauza companiei City Insurance care a intrat în faliment.
Companiile de asigurare vor să țină pasul cu schimbările de pe piața asigurărilor și de aceea au mărit prețurile RCA foarte mult. Unele le-au dublat sau chiar le-au triplat, din dorința de a avea rezerve financiare și de a evita riscul de faliment. Avantajul oferit pentru șoferi este acela că polițele RCA se pot plăti și în rate. Teama să nu aibă un aflux prea mare de asigurați, care vin de la City Insurance, le-a făcut pe companii să crească prețurile RCA în mod exagerat.
Oferta cu plata în rate este valabilă pentru cei care fac contract pe o perioadă de un an. Compania de asigurări ia un avans din prima anuală de la client și apoi încasează restul după 4 luni. Unele companii de asigurări iau avansul de la client și restul de plată abia după 6 luni. Românii care aleg acest sistem de plată, în rate, au și o serie de avantaje. Dacă ți-am captat deja atenția, poți analiza și alte detalii online și comanda un RCA în rate chiar acum pe rca-in-rate.info, astfel vei vedea și ofertele pe care le au companiile de asigurări.
Prețurile RCA au crescut enorm chiar și pentru șoferii care sunt fără accidente în ultimii ani. Foarte mulți români au probleme din cauza falimentului demarat la City Insurance. Această companie a avut peste 3 milioane de clienți, iar mulți dintre ei trebuie acum despăgubiți. Numărul de dosare de daune și de polițe RCA de procesat este foarte mare. Românii care au polițele de asigurare RCA încheiate cu City Insurance le pot păstra până la expirarea duratei lor, însă problema este că unele service-uri nu mai fac reparații cu polițele de acest fel. Din cauza acestui fapt, românii au fost nevoiți să scoată bani din buzunar pentru reparația mașinii, în caz de accident.
FGA a primit foarte multe cereri de deschidere a dosarelor de daună, în ceea ce privește polițele City Insurance. Dată fiind falimentarea acestei companii, polița RCA poate fi denunțată dar cu condiția să se facă dovada unei alte polițe RCA, achiziționată și care este în vigoare.
Vestea bună este că Euroins România a anunțat scăderea mare a reclamațiilor înregistrate, reducerea timpului de analiză a dosarelor de daune și a timpului în care sunt făcute plățile.
Euroins România Asigurare-Reasigurare SA este noul lider RCA în acest an, are un număr foarte mare de clienți. Aceștia au încredere în Euroins, care a pus accent în acest an pe creșterea continuă a calității și îmbunătățirea portofoliului ei de asigurări. Românii aleg această companie de asigurare pentru că țin cont de preț ca principal criteriu, având în vedere scumpirile din prezent. Ei trebuie să știe și tariful de referință pe categoria de autovehicul și client.
În acest an, reprezentanții Euroins România, au achitat foarte multe daune, au plătit 750 milioane de lei pentru un număr de 90.000 de daune până la sfârșitul lunii septembrie și 350 milioane de lei pentru alte 30.000 de dosare cu daune în octombrie și noiembrie.
Unii brokeri de asigurări spun că prețurile RCA vor crește și mai mult, alții sunt de părere că acestea se vor echilibra, dacă piața își revine la normal (însă probabil asta se va întâmpla cam în câțiva ani).