Președintele Klaus Iohannis anunță că România a demarat licitația pentru 3 milioane de teste antigen rapide

România a început să raporteze efectuarea unui număr mult mai multe de teste COVID-19 într-un interval de 24 de ore, fie la cererea DSP-urilor, fie la cererea individual.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în ultima lună nu s-a schimbat capacitatea de testare, care este în jur de 50.000 de teste zilnic, deoarece s-a ajuns la maximum, limitarea fiind dublată de lipsa aparaturii şi a personalului specializat.

”Numărul de testări este stabilit în funcţie de cerere: fie cererea din oficiu, de la DSP, fie cererea unor persoane fizice care vor, din varii motive, să fie testate. Capacitatea este în jur de 50.000, maximal. Însă această capacitate, dacă vorbim despre teste PCR, nu s-a schimbat în ultima lună din simplul motiv că s-a ajuns la capacitatea maximă, limitarea fiind dublă – cea de aparatură, care ar fi relativ uşor de remediat, s-ar mai putea cumpăra încă un aparat şi încă un aparat, însă personalul care recoltează probele şi care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maximum şi mai mulţi nu sunt, pur şi simplu”, a declarat şeful statului în această după amiază. Președintele mai susține că numărul de testări nu a crescut, însă a crescut pozitivarea, de la 10% la 30%, ceea ce arată cum se răspândeşte pandemia.

Pe de altă parte, șeful statului a vorbit despre testele rapide antigen, apărute recent, unele încă în faza de aprobare la nivel european.

Potrivit președintelui, aceste teste rapide sunt o soluție pentru localitățile cu foarte multe cazuri. ”Noi am comandat şi am primit primul set de astfel de teste, care au fost distribuite unităţilor de primiri urgenţe, ambulanţelor şi aşa mai departe. Este încă un număr relativ mic. S-a demarat deja o licitaţie pentru un număr de aproximativ 3 milioane de teste şi se va continua şi se vor achiziţiona astfel de testări. Recomandările – şi de la OMS, şi de la ECDC, care este institutul european ce se ocupă de aşa ceva – sunt să se facă testări acolo unde apar foarte multe cazuri, deci în special în zonele carantinate şi înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziţia în timp util pentru asta. Este o metodă care, cu siguranţă, va creşte semnificativ numărul de testări şi ne va da o imagine mai clară despre răspândirea pandemiei”, a precizat Iohannis.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!