Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și-a intrat ”în pâine”. Prima vizită oficială la șantierul de la Curtea Domnească

Prima vizită de lucru a noului președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în urma validării sale în cea mai înaltă funcție administrative a județului.

Corneliu Ștefan a vizitat astăzi Curtea Domnească, penturu a analiza stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.

După cum știți, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească (CNMCD) face obiectul unor ample lucrări de restaurare și conservare, în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene.

Până în prezent, a fost realizat un procent de peste 16% din lucrările prevăzute în contractul în valoare de 13.347.074,56 lei. Din data de 13 iulie 2020, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, și până pe 1 septembrie, s-a realizat integral organizarea de șantier, care a presupus ridicarea schelelor pe Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească și Biserica Sfânta Vineri, realizându-se totodată șarpante provizorii la Biserica Sfânta Vineri și la Biserica Paraclis. La aceeași dată au debutat lucrările de conservare a acestor patru monumente, potrivit graficului de execuție a lucrări, lor.

În prezent, la Turnul Chindiei se realizează foraje cu material de consolidare, iar la baza acestuia și pe axul longitudinal au fost introduse tuburile care vor prelua și elimina apa pluvială.

La Biserica Sfânta Vineri s-a realizat o parte din centura superioară, prevăzută în proiectul de consolidare a monumentului, și se realizează foraje pe turlă. De asemenea, în interiorul obiectivului se execută lucrări menite să asigure ventilarea la nivelul cotei de călcare și se pregătește materialul lemnos, pentru realizarea acoperișului.

În paralel, până la data de 1 septembrie, muzeografii au retras din interiorul Bisericii Sfânta Vineri iconostasul, candelabrul și crucile de pe monument, acestea aflându-se în proces de restaurare, în laboratorul CNMCD.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a transmis reprezentanților constructorului să lucreze în același ritm, în baza prevederilor contractuale.

La vizita de lucru au mai participat: Ovidiu Cîrstina, managerul CNMCD, Florin Valeriu Gilia, directorul Direcției Programe Europene, Vasile Dinu, directorul general al Direcției Infrastructură Locală, și reprezentanți ai unității de implementare a proiectului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!