Președintele Asociației Turistice Peștera Padina, semnal de alarmă privind blocarea dezvoltării viitoarei Stațiuni Peștera Padina!

Publicitate

Președintele Asociației Turistice Peștera Padina, Valentin Calcan, semnal de alarmă privind blocarea dezvoltării viitoarei Stațiuni Peștera Padina!

Potrivit informațiilor domniei sale, săptămâna trecută, conducerea Parcului Natural Bucegi s-a aflat într-o ședință la care nu a fost invitat decât primarul comunei Moroeni, nu și reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița sau ai Grupului Industrial Alca srl (Hotel Peștera) care este membru în Consiliul Consultativ de Administrare a Parcului Natural Bucegi.

Tot domnia sa arată că ”subiectul” ședinței l-ar fi constituit o urgentare a elaborării Planului de management pentru stațiune. Însă acesta trebuie să cuprindă și noile date din Planul Urbanistic Zonal, la care lucrează Consiliul Județean Dâmbovița, altfel există riscul, de altfel prezent chiar în momentul de față, să nu se poată construi nimic în zona ce se dorește dezvoltată și transformată într-o stațiune modernă, cu respectarea tuturor standardelor de mediu, fiind prima ce se va construi într-un Parc Natural.

Președintele Valentin Calcan a adresat conducerii Parcului Natural Bucegi următoarea scrisoare în care cere armonizarea cerințelor tuturor celor care investesc în viitoarea dezvoltare a Stațiunii (Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Comunei Moroeni, investitorii montani) cu Planul de management al Parcului Natural Bucegi.

Mai ales în condițiile în care primul Plan de management al PNB este expirat de 5 ani și încercările fostei administrații a Parcului de a elabora unul nou, în consens cu toți ”actorii” implicați, au fost „doar de formă”:

„Stimate domnule Director,

Am aflat cu surprindere că săptămâna trecută ați organizat o ședință în localitatea Moroeni la care a fost invitat primarul localității pentru a dezbate noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi, zona județului Dâmbovița.

Am înțeles că au fost discuții libere, fără o propunere din partea Administrației PNB, document de lucru și analiză. De asemenea, Consiliul Județean Dâmbovița nu a fost invitat și nici reprezentanții Asociației noastre sau alți reprezentanți ai celor care au investiții în Stațiunea Turistică Peștera-Padina.

De altfel am căutat pe website-ul dvs http://www.bucegipark.ro/en/ unde apare că este în construcție și niciun document nu se află în dezbatere.

Reamintesc că primul Plan de management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora un nou Plan au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp.

Am speranța că dvs o să tratați cu maximă responsabilitate elaborarea acestui extrem de important document și o să armonizați atât pozițiile administrației județene Dâmbovița, care investește în realizarea unui nou PUZ al Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, al administrației Comunei Moroeni, care investește în realizarea noului PUG, dar și pozițiile persoanelor private fie ele fizice sau juridice.

Nu se poate să elaborați un document ce va trebui însușit și respectat inclusiv în intravilanul localității Moroeni, și mă refer la Stațiunea Peștera-Padina, fără consultarea proprietarilor.

Cu ocazia întâlnirilor organizate de fosta administrație a PNB în anii 2018, 2019 v-am trimis mai multe amendamente la care, din păcate, nu am primit niciodată răspuns. Avem rugămintea să ne spuneți dacă le mai aveți în arhivă sau să vi le retrimitem noi.

În încheiere reamintesc faptul că din partea Asociației Turistice Peștera-Padina, SC Grupul Industrial Alca srl (Hotel Peștera) este membră în Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Bucegi (Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016).  Din păcate nu ați mai convocat acest Consiliu din anul 2019!

Așteptăm cu mare interes convocarea unei întâlniri cu privire la noul plan de management unde cel puțin pentru partea județului Dâmbovița a PNB să participe toții factorii implicați.

Cu deosebit respect, Valentin Calcan – Președinte”

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!