Presa dâmbovițeană în doliu, după decesul fulgerător al jurnalistului Virgil Voinescu

Publicitate

Fost redactor la ”Jurnal de Dâmbovița”, încă de la înființarea cotidianului, ulterior pensionat, dar fără să poată sta departe de lumea jurnalistică, Virgil Voinescu era de câțiva ani administratorul site-ului local de știri ”Informația Dâmboviței”.

Cunoscut în special în mediul cultural, educațional și sindical, despre care a scris sute de articole de-a lungul a mai bine de două decenii, Virgil Voinescu ar fi împlinit 70 de ani pe 4 august.

Un jurnalist și un om activ, cocheta cu poezia și cu versul sensibil, vestea trecerii sale la cele veșnice a fost cu atât mai tulburătoare pentru toți cei ce l-au cunoscut și pentru toți cei pentru care a avut mereu o vorbă bună și sentimente de profundă prietenie și prețuire.

Virgil Voinescu -Orășanu – pseudonim literar al lui Virgil Voinescu. Fiu al lui Nicolae (funcţionar CFR) şi al Mariei, casnică. A urmat cursurile primare şi gimnaziale la Şcoala Generală din Titu-Gară. A fost absolvent al Liceului „I. C. Vissarion” din Titu. În acelaşi oraş a absolvit o şcoală postliceală de electromecanică şi o alta de maiştri.

A fost licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Social-Politice – specializarea Jurnalism – a Universităţii „Valahia” din Târgovişte. Pentru o vreme a fost tehnician la Întreprinderea de Aparataj Electric din Titu şi colaborator la ziarul „Dâmboviţa”, săptămânalul „România Mare” şi revistele „Târgoviştea”, „Politica”, „Streinu” şi „News letter” (Universitatea „Valahia” – specializarea jurnalism); redactor la „Jurnal de Dâmboviţa”.

A debutat cu poezie în „Dâmboviţa. Supliment cultural”. Debut editorial cu volumul „Reflecţiile pasiunii”, la editura târgovişteană „Macarie” (1998). Poezia sa este una reflexivă, cu o metaforizare sugestivă, surprinzând momente obişnuite de existenţă. Membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni (2005).

Scrieri

Reflecţiile pasiunii, Târgovişte, Ed. Macarie, 1998; Tăcerea care vorbeşte, Bucureşti, Ed. Forum, 1999; Lumea de semne, Târgovişte, Ed. Bibliotheca, 2003;

Antologii

Caiete Litere. În căutarea unui topos liric. Antologie a SST, Târgovişte, Ed. Bibliotheca, 2006, p. 163-165.

Referinţe

Petrescu, Victor. Scriitori şi publicişti dâmboviţeni. 1900-2004. Târgovişte, Ed. Bibliotheca, 2005, p. 258-259.

Zaharia, Alin. „Lumea de semne” de Virgil Voinescu-Orăşanu”. Dâmboviţa, 30 mai 2002, p. 12; Coandă, George. Virgil Voinescu-Orăşanu: „Lumea de semne”. Jurnal de Dâmboviţa, 22 iun. 2002, p. 23.

Rămas bun, Virgil Voinescu!

Condoleanțe familiei îndoliate, Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Sa!

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!