Preotul Liviu Galaction Munteanu, decedat în închisoarea de la Aiud, a fost canonizat. Părintele a fost una dintre victimele comunismului

Publicitate

Dan Ciachir a vorbit în exclusivitate despre cum a fost luată decizia Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de a-l canoniza pe Părintele Liviu Galaction Munteanu. Acesta a murit în închisoarea de la Aiud, în urma unui proces prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a conceput un proiect de catehizare a tinerilor în 1959, potrivit Dcnews.ro.  

”Pentru asta a fost judecat, condamnat la opt ani de închisoare și a murit la Aiud. Trebuie spus că Galaction Liviu Munteanu a fost un cleric proeminent, a fost vicarul eparhial la Cluj, deci cel mai înalt grad sub episcop și a publicat foarte multe lucrări. Această inițiativă a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului ne trimite cu gândul la preoții de mir care au fost canonizați, până în prezent 152 de clerici, credincioși, domnitori, și este foarte bine că a făcut acest lucru biserica noastră”, a declarat Dan Ciachir, potrivit sursei citate.

De asemenea, acesta amintește că în perioada comunistă foarte mulți preoți erau uciși dacă ajutau credincioșii să se emancipeze. Era un fapt care atrăgea, din start, după sine moartea.

”Există până la aproape 20 de preoți ortodocși, pentru că greco-catolicii care se recomandă martiri nu au avut unul care să moară de glonț, care au murit de glonț și cred că până în anul 2025 își va aduce aminte de acești mărturisitori și martiri pe care eu i-aș pune înaintea lui Arsenie Boca, prin jertfa lor. Deci e o inițiativă foarte frumoasă a Mitropoliei Clujului și cred că ea va fi continuată. Nu trebuie uitați acești martiri. Astăzi nimeni nu se mai îndoiește de jertfele bisericii noastre și chit că nu au pierit în închisoare, cred că unul dintre candidații la sfințenia bisericii noastre trebuie să fie Patriarhul Iustinian. Acest gest admirabil, care aparține Mitropoliei Clujului, va fi urmat întotdeauna, mai ale sîn biserică gesturile sunt simbolice”, a declarat Dan Ciachir, potrivit Dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!