Premierul a cerut DSP-urilor și autorităților să fie pregătite pentru 21 iulie, când intră în vigoare legea privind carantina şi izolarea

Publicitate

Marți, 21 iulie, intră în vigoare legea privind carantina şi izolarea.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut direcţiilor de sănătate publică şi autorităţilor implicate să fie pregătite, asta însemnând să ”pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate ca persoane de contact, să pregătească deja în avans măsurile de izolare la domiciliu”, după cum a precizat șeful Guvernului.

Senatul a adoptat joi seară, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea, iar legea a fost trimisă la promulgare.

Printre cele mai importante prevederi ale legii, se numără faptul că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%.

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar asimptomatice poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Ludovic Orban a mai anunţat că luni va avea loc o nouă videoconferinţă cu cei din Ministerul Sănătăţii pentru a pune la punct ultimele detalii, înaintea intrării în vigoare a legii carantinei.

”Le-am spus să fie pregătiţi, să îşi facă evaluarea necesarului de resurse umane, pentru este clar că DSP-urile, serviciile de ambulanţă judeţene, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, chiar şi prefecturile au nevoie de resurse umane suplimentare. Să solicite, imediat după ce intră în vigoare legea, persoanele de care au nevoie, medici, epidemiologi, asistente medicale, pentru ca deciziile şi implementarea măsurilor să fie cât mai rapidă”, a mai declarat Ludovic Orban.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!