Biserica Ortodoxă sărbătorește luni, 6 ianuarie, Botezul Domnului, praznic cunoscut și sub numele de Boboteaza. Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos și de recunoașterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Patriarhia Română din București și arhiepiscopiile din țară vor organiza slujbe de Bobotează. Credincioșii care vin la slujbe în ziua Botezului Domnului pot lua de la biserica apă sfințită de Bobotează, numită și Agheasma Mare.
La catedrala din Târgoviște slujba va fi săvârșită în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, începând cu ora 08.30.
Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Boboteaza, Epifania sau Teofania, ea rememorând și actualizând din punct de vedere liturgic evenimentul Botezului Domnului în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul – prefigurare a Sfintei Taine a Botezului.
„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va săvârși luni, 6 ianuarie 2025, cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, precum și slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), după aceea, pe platoul din fața sfântului locaș.
Invităm credincioşii să participe la slujba de la Catedrală, începând cu ora 8.30”, a transmis Arhiepiscopia Târgoviștei.
Tradiții de Bobotează
O tradiție de Bobotează este aceea a sfințirii tututor apelor, care sunt considerate binecuvântate.
La sate, în prima săptămână după sărbătoare, creștinii nu obișnuiesc să spele cu apa din râuri, pe care o consideră sfințită.
Între riturile de cinstire a sfințirii apei, datina cea mai importantă este Sfințirea cea Mare a Apei (Agheasma Mare), săvârșită de preoți în biserică, lângă o fântână sau o apă curgătoare.