Posibile restricții de circulație cu automobilul pe timp de caniculă! Cauciucurile pot exploda din cauza căldurii!

Publicitate

Având în vedere zilele caniculare care sunt anunțate în următoarea perioadă, CNAIR a anunțat posibile restricții de circulație, în spatele acestora fiind de fapt dorința autorităților de a ține la adăpost oamenii de anumite pericole.

Aceste măsuri ar putea fi adoptate pentru protejarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua  rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă, scrie Dcnews.ro.

Specialistul în conducerea defensivă, Titi Aur, a explicat aceste posibile măsuri, spunând că la noi în țară nu sunt respectate regulile de circulație pe drumurile publice în funcție de tonaj, iar atunci când temperaturi cresc și se încălzește asfaltul, sunt șanse foarte mari ca drumul să se strice:

“Apoi avem temperatura. La 30 de grade Celsius în aer, asfaltul poate să ajungă şi la 55-60 de grade Celsius. Când vorbim de peste 35-40 de grade, asfaltul poate ajunge până la 80 de grade Celsius, şi atunci acesta nu mai rezistă nici dacă s-ar respecta tonajul maxim. Riscul de a strica drumul este foarte mare şi se văd acele şleauri, care se transformă în adevărate maluri pe asfalt. Astfel de măsuri se iau peste tot în lume, când e foarte cald se restricţionează traficul greu”, a declarat Titi Aur potrivit Dcnews.ro. 

De asemenea, atunci când temperaturi sunt foarte ridicate, există riscul de explozie a cauciucurilor, având în vedere că asfaltul este supraîncălzit. Acest pericol se poate evita, în primul rând, prin reducerea vitezei.

“Dar avem şi pericolul asfaltului, pentru că la o anumită temperatură, acesta se poate topi artificial. Bitumul topit scade aderenţa. Un cauciuc supraîncălzit pe asfalt supraîncălzit e ca şi cum am merge cu cauciucuri de iarnă vara. Şi atenţie, dacă avem chiar cauciucuri de iarnă în astfel de condiţii, pericolul e şi mai mare”, a mai spus Titi Aur, conform Dcnews.ro. 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!