Posibilă schemă de vaccinare heterologă, în România, de săptămâna viitoare

Publicitate

Săptămâna viitoare urmează să fie luată o decizie privind posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine două vaccinuri cu tehnologii diferite, cum ar fi prima doză să fie efectuată cu vaccin AstraZeneca şi a doua cu vaccin pe bază de ARN mesager.

Anunțul a fost făcut astăzi de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, care a mai declarat că, la acest  moment, există un răspuns din partea Comisiei de Epidemiologie: ”Este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, aşteptăm răspunsul şi din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului, după care vom reevalua toate datele ştiinţifice şi vom anunţa săptămâna viitoare care va fi decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ţinând cont de faptul că avem date ştiinţifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului”.

Medicul a mai subliniat că fiecare stat îşi face propria politică de sănătate publică de vaccinare, bazându-se pe date ştiinţifice care să certifice siguranţa şi eficacitatea schemelor de vaccinare.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) administrate în România era ieri de 8.958.089, la un număr de 4.725.239 persoane din care: 194.852 persoane vaccinate cu o doză și 4.530.387 persoane vaccinate cu două doze.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!