Pompierii dâmbovițeni, la ora bilanțului, după unul dintre cei mai grei ani din istoria ISU. Eforturi uriașe pentru depășirea și gestionarea crizei medicale

Publicitate

Pompierii dâmbovițeni, la ora bilanțului, după unul dintre cei mai grei ani din istoria Inspectoratului!

Găzduită de sediul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), evaluarea activității pe anul pandemic 2020 a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița (CJSU) s-a desfășurat într-un cadru restrâns și a fost moderată de primul adjunct al inspectorului șef al ISU ”Basarab I” Dâmbovița – lt. colonel Alfred Hantăr.

La eveniment au fost prezenți: prefectul județului Dâmbovița – dr. ing. Popa Aurelian, secretarul general al Consiliului Județean Dâmbovița – dr. jr. Dănuț Nicolae Popa-Stănescu și reprezentanți ai unor instituții cu funcții de sprijin în cadrul CJSU Dâmbovița, iar comandanții subunităților de intervenție, alături de personal operativ din subordine și șefii structurilor funcționale ale inspectoratului, au participat la activitate în sistem videoconferință.

Toate cele 11 subunități de intervenție ISU (Detaşamentele de Pompieri din Târgoviște, Titu, Găești, Moreni și Pucioasa și Gărzile de Intervenţie din Voinești, Răcari, Potlogi, Vișina, Cornești și Fieni) au fost angrenate în anul 2020 în gestionarea pandemiei de COVID-19, situație care a avut un puternic impact asupra comunităților confruntate cu provocări extraordinare și cu incertitudini în viața de zi cu zi.

Virusul SARS-CoV-2 a îndoliat comunitățile, și, din păcate, în continuare, este nevoie de participarea oamenilor la efortul de redresare ca răspuns rapid la provocările pandemiei, pentru revenirea la starea de normalitate.

Toate eforturile ISU Dâmbovița au fost concentrate asupra protejării personalului, a cetățenilor și pentru depășirea crizei.

În anul 2020, au fost executate acțiuni independente și în comun cu reprezentanții IPJ, IJJ, DSP pentru verificarea respectării de către populație a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În acest context, indicatorii privind activitățile desfășurate prezintă un trend descendent. Analizând perioada supusă evaluării, se constată o scădere a indicatorilor, astfel: 18 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie pe locul de muncă, din care 15 în caz de incendiu și 3 în caz de cutremur; 5 exerciţii de alarmare publică; 678 activităţi de instruire în domeniul apărării împotriva incendiilor, din care: 152 la operatori economici; 516 la instituţii şi 10 la localităţi; 26 alte activităţi, din care: 5 puncte de informare preventivă; 5 lecţii deschise şi 16 de alte activităţi de informare; s-au distribuit, materiale informative de la IGSU: 451 afişe, 3193 pliante/flyere şi 300 alte categorii de materiale, care cuprind recomandări, măsuri de prevenire şi reguli de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

În anul 2020, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din cadrul ISUJ Dâmbovița s-a desfășurat cu 11 ambulanțe tip B2 pentru prim ajutor calificat, cu capacitate de transport pacient. S-a menținut și construit o bună colaborare cu structura UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște și cu SAJ Dâmbovița.

Încă de la începutul anului 2020 și odată cu declararea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în mod deosebit la apariția primelor cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), au fost întreprinse măsuri de pregătire teoretică și practică a paramedicilor privind modul de echipare, intervenție și decontaminare în astfel de situații.

Anul trecut, SMURD a intervenit la 10.768 cazuri (în medie 29 pe zi). Comparativ cu anul trecut, numărul intervenţiilor SMURD a scăzut cu 3,8%, de la 11.189 (2019).

SMURD a asigurat primul-ajutor în următoarele cazuri: 5877 afecţiuni medicale diverse; 2175 transport COVID-19; 20 descarcerare și prim ajutor; 212 prim-ajutor la accident rutier; 1389 traumatisme; 322 intoxicaţii; 532 afecţiuni cardiace; 17 arsuri; 6 persoane găsite decedate; 49 stop cardio-respirator; 1 accident feroviar; 55 echipajele au fost întoarse din drum; 5 deblocări; 65 deplasări fără intervenţie; 43 alarme false.

Echipajele SMURD au acordat ajutor medical de urgenţă și descarcerare, în anul 2020, la 11.049 persoane (10.517 adulţi şi 532 copii).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!