Polițiști de frontieră prinși luând șpagă românilor pentru a nu-i trimite în carantină

Publicitate

Doi polițiști de frontieră au fost prinși, în această săptămâmă, în timp ce luau mită în vama Borș. Cei doi au fost reținuți pentru că au luat șpagă ca să lase români veniți din străinătate să umble fără restricții prin țară.

Ambii agenți au fost ridicați de polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Bihor cchiar la punctul de trecere a frontierei Borș. Acuzațiile care li s-au adus au legătură cu pandemia de coronavirus, după ce ar fi încercat să scape mai multe persoane de carantină.

Aceștia ar fi primit bani de la mai multe persoane venite din Germania pentru a fi listate ca șoferi de TIR, astfel încât să nu meargă în carantină instituționalizată de 14 zile, ci să fie trimiși în izolare la domiciliu. În acest context, a apărut și un comunicat de presă dur al Ministerului Afacerilor Interne.

“În cadrul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea integrității personalului MAI, au fost reținuți doi agenți de poliție de frontieră pentru luare de mită și comiterea altor infracțiuni.

Astfel, în urma unei operațiuni desfășurate de ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor au fost identificați doi agenți de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Borș – Punctul de Trecere al Frontierei Borș, care la data de 10 aprilie 2020, prin Punctul de Trecere al Frontierei Borș, au efectuat formalitățile intrarea în România pentru 7 (șapte) cetățeni români, care veneau din Germania.

Agenții de poliție de frontieră români au consemnat în fals că persoanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, aspect care le permitea să eludeze măsura carantinei instituționalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o țară inclusă în “zona roșie”.

În legătură cu aceste fapte, unul dintre agenți a pretins și primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.

Cât privește pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeași măsură față de alte trei persoane, dintre care una nu deține permis de conducere, menționând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2.4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.Pentru eliminarea riscurilor la adresa sănătății publice, toate cele șapte persoane au fost introduse în carantină instituționalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitiva cu noul timp de coronavirus. Față de cele șapte persoane se efectuează cercetări pentru infracțiunile de dare de mită.

În cursul zilei de ieri, ca urmare a audierilor, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi angajați ai Poliției de Frontieră , urmând ca astăzi să fie prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă .

Facem precizarea că în toată această perioadă structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru asigurarea nivelului de integritate a personalului MAI.

Activitățile dispuse de conducerea MAI pentru prevenirea și combaterea faptelor de corupție vor continua.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne dezaprobă și nu tolerează astfel de fapte”,se arată în comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!